MTI

Lezárult a bírósági ügyvitel elektronizálási projektje

A Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága 800 millió forinttal támogatta a bíróságok elektronikus ügyviteli fejlesztését - jelentette be Fekete Gábor, A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára a program keddi záró rendezvényén Budapesten.

A program három részből állt: az Országos Cégnyilvántartási és Céginformációs Rendszer továbbfejlesztéséből, a cégek beszámolói elektronikus formában történő fogadásának a megteremtéséből, továbbá a másodfokú ügyekben az elektronikus ügyintézés megteremtéséből - tette hozzá a helyettes államtitkár. Az első két projekt kedvezményezettje 579 millió forint értékben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve jogutóda, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt. A harmadik projektet pedig az Országos Igazságszolgáltatási Tanács koordinálta.

A cégbíróságokra évi 340 ezer ügy érkezik, ezek gyorsabb elintézését is szolgálja az új elektronikus rendszer - erről Matheidesz Ilona, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalvezetője beszélt. Azzal, hogy a cégek a beszámolóikat elektronikusan adják be papír helyett, évi 60 tonna irat kinyomtatása, szállítása, tárolási válik feleslegessé. A rendszer jövőre már 500 ezer cég beszámolóit tudja elektronikusan fogadni - ismertette a helyettes államtitkár. Ez az adat megközelíti a működő cégek számát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kopasz1979 #1
    Szép hogy fejlesztik a rendszert. De mikor lesz az, hogy minden eddigi írat ami papíron készült el, rajta lesz a számítógépen, és azonnal ki tudják adni, ha valaki kéri azt??? Mert most ha valakinek olyan íratott kell ki kérnie ami papíron készült el annak idején, akkor arra akár több napot is várnia kell, mire megkapja! (Saját tapasztalatból tudom ezt).