Berta Sándor

Nehéz szabadulni az online szolgáltatásoktól

Általában a felhasználók nagyon könnyen jelentkezhetnek az internetes szolgáltatásokhoz, azonban az onnan való távozás már sokkal bonyolultabb, hosszadalmasabb és gyakran nem is jár teljes sikerrel.

A Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége (VZBV) felmérést készíttetett arról, hogy mennyire könnyű vagy éppen nehéz töröltetniük magukat az internetezőknek egyes platformok rendszereiből. Kiderült, hogy a töröltetést kezdeményezők fele csak rendkívül nehezen találta meg az adott menüpontokat és a többségük komoly akadályokba ütközött. Az online cégek szeretnek minél több személyes adatra szert tenni, utána azonban nem szívesen engedik el az ügyfeleiket. Csupán a megkérdezettek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy zökkenőmentesen tudta törölni magát az adott szolgáltatásból. Éppen ezért Gerd Billen, a VZBV elnöke szerint mielőbb meg kell változtatni a német távközlési törvényt és könnyebbé kell tenni a felhasználói profilok törlését.

A válaszolók 55,3 százaléka kevesebb, mint öt platformnál regisztrálta magát, ugyanakkor a 10,8 százalékuk több mint tíz szolgáltatáshoz csatlakozott. A megkérdezett felhasználók 24,5 százaléka közösségi oldalról, 23,5 százaléka webes levelezőszolgáltatásból, 20,8 százaléka pedig online üzlet rendszeréből töröltette magát. 57,7 százalékuk fő távozási indokként azt jelölte meg, hogy elvesztette az érdeklődését az adott oldal vagy ajánlat iránt, 48,7 százalékuk viszont egyértelműen aggódott a személyes adataiért.

A megadott adatok vagy a létrehozott profil törlési folyamata 30,9 százalékuk szerint túl bonyolult vagy átláthatatlan volt, 25 százalékuk pedig egyáltalán nem kapott visszajelzést az üzemeltetőktől. Az esetek 20,1 százalékban nem lehetett egyszerűen törölni a profilt, hanem külön e-mailt kellett írni a szolgáltatás működtetőinek. Végül, egy érdekes adat: a megadott információkat teljesen csak a cégek 23,1 százaléka törölte. Vagyis jogosnak nevezhetőknek az adatvédelmi aggodalmak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!