MTI

Egyre több a nyugati híresség a "kínai Twitteren"

Egyre nő a Sina mikroblogon regisztráló nyugati sztárok száma - a színészeken, sportolókon kívül politikusokkal is mind gyakrabban találkozni a kínai közösségi oldalon.

A november végi hivatalos adatok szerint a 300 milliót is meghaladja a regisztrált mikroblog-használók száma Kínában. Ez azt jelenti, hogy csaknem minden ötödik kínai, a 485 millióra becsült internetező pedig csaknem kétharmada aktív a közösségi kommunikáció ezen csatornáin.

"Aki számít, az fent van a Sinán" - mondják gyakran a kínai fiatalok, de a számok magukban is jól mutatják: a "kínai Twitter" immár a szociális élet, a mindennapok megkerülhetetlen részévé vált. A kelet-ázsiai ország két legnagyobb mikroblogja a Sina és a Tencent, s bár egyre élesebb a rivalizálás a két szolgáltató közt, a Sinának vitathatatlanul nagyobb szerep jut. Ennek oka, hogy versenytársánál egy évvel korábban, már 2009-ben elindult, ezen túl a sina.com-on blogot vezető kínai hírességeket - színészeket, sportolókat, írókat - is sikerült a mikroblogra átcsábítani, őket pedig rajongók milliói követték. Az elmúlt időszakban megszaporodott a nyugati hírességek száma is az egyelőre kizárólag kínai nyelvű Sinán, felismerve a mikroblog egyre nagyobb szerepét a kínai közéletben.

Az ismert nyugati személyiségek közül legutóbb november elején, pekingi látogatása előtti napokban Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója regisztrált a mikroblogon. Lagarde globális tárgyalásainak állomásairól jelentkezik angol nyelven, és egy hónap alatt szerzett már több mint 150 ezer követőt szerzett. Szintén kínai látogatását megelőzően regisztrált az Európai Bizottság elnöke. Herman van Rompuy május óta kínai névvel, angolul közli gondolatait, naponta akár többször is, követőinek száma a 185 ezret közelíti. Szerepe hiánypótló is, az Európai Uniónak ugyanis nincs külön fiókja.

Los Angeles kínai származású, de az Egyesült Államokban született polgármestere, Ed Lee ugyancsak a Sina tagja, kihasználva, hogy a mikroblognak az Egyesült Államokban már több mint 450 ezer felhasználója van. Az amerikai hírességek táborát erősíti Bill Gates is, akinek már csaknem kétmillió kétszázezer követője van. A Microsoft egyik alapítójának bejegyzései főleg globális problémákról, szegénységet, betegséget, energiaügyeket illető kérdésekről szólnak. Már csaknem egy éve a Sina tagja Tom Cruise is, akit több mint hárommillió kínai rajongó követ. A sztár és csapata igen aktív, csaknem minden nap jelentkezik, az elmúlt hónapokban túlnyomórészt kínai nyelven.

A sportolók közül a már visszavonult brazil futball-zseni, Ronaldo a Sina felhasználója, akinek számos fotója és kínai nyelvű bejegyzései ellenére is csupán 2500 követője van. A teniszsztár Maria Sharapova ennél népszerűbb, mintegy 140 ezer rajongóval, igaz, kínai riválisának, Li Nanak több mint 3,2 millió követője van. A sztárokon kívül egyre több cég is kihasználja a mikroblog közösségi szerepét. Az elmúlt hónapokban a Coca Cola, a Louis Vuitton, az Unilever, a Gucci, a Burberry, a Starbucks, a L'Oreal, a Nike sorra nyitotta meg felhasználói fiókját, hogy ezáltal is közelebb kerüljön a kínai vásárlókhoz. Hogy a külföldi vállalatokat segítse, a Sina nemrég bejelentette, nemsokára elindítja a mikroblog angol nyelvű verzióját. Az újítással nemcsak a vállalatok, de a nyugati hírességek száma is többszörösére nőhet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!