Napi Online

Reklámmentesek az önkormányzati weboldalak

Bár a nagyobb városok weboldalait naponta több ezren látogatják, az önkormányzatok általában nem értékesítik a reklámfelületeket, azokon legfeljebb a település önkormányzati érdekeltségű cégeinek reklámjai jelennek meg, ingyen.

A Fővárosi Önkormányzat hivatalos weboldala, a budapest.hu nem értékesít oldalán reklámfelületeket. A portál alapvetően közszolgálati és hivatalos tájékoztatási funkciókat lát el, kereskedelmi hasznosítását ezért nem tervezik − tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága. Az oldalnak naponta néhány ezer egyedi látogatója van, közszolgálati funkciója miatt nem a látogatottság növelése a cél, hanem az olvasók minél színvonalasabb kiszolgálása, minél teljesebb körű informálása. A portál fenntartását technikai szempontból a Fővárosi Önkormányzat informatikai főosztálya végzi, a tartalmát a kommunikációs igazgatóság állítja elő és szerkeszti. (Az előző városvezetés idején ezt a feladatot is külső céggel végeztették el.) A saját fenntartással és üzemeltetéssel 2010 ősze óta évente mintegy 30 millió forintot spórol meg a főváros az adófizetőknek.

A debrecen.hu önkormányzati honlapon sem jelennek meg piaci körülmények között értékesített hirdetések, így ebből bevétel nem származik. A város önkormányzata jelenleg nem is tervezi azt, hogy a honlapon hirdetési felületeket értékesít. A felületen látható reklám-, illetve reklám funkciójú anyagokat az önkormányzati érdekeltségű cégek (a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tagvállalatai, valamint más, önkormányzati tulajdonú vagy az önkormányzat résztulajdonában lévő vállalkozások) térítésmentesen tehetik közzé, s ezzel szolgáltatásaikat, valamint az általuk szervezett kulturális eseményeket népszerűsíthetik.

Az önkormányzat által támogatott események hirdetései, valamint a város számára gazdaságfejlesztési okokból fontos céginformációk azonban eseti jelleggel már helyet kaptak a honlapon − szintén térítésmentesen. A helyi gazdaság, Debrecen turizmusának segítése a cél azzal, hogy helyi szállás- és vendéglátóhelyek alapadatai is megtalálhatók a honlapon: nem hirdetésként, s ugyancsak térítésmentesen. A debrecen.hu önkormányzati honlapot a polgármesteri hivatal munkatársai működtetik, de nem önálló szervezeti egység keretében. A város költségvetésében a honlap üzemeltetése ily módon nem képez külön tételt, ezért nem is lehet egzakt módon számszerűsíteni. Az oldal látogatottságáról elmondták, hogy 2011 augusztusában például 113 ezer egyedi látogató kereste fel a debrecen.hu honlapot.

A győri önkormányzatnál is azt mondták, hogy nem értékesít reklámfelületeket a www.gyor.hu oldalon. Az oldalsávjukban megjelenő bannerek saját, illetve intézményeik rendezvényeit hirdetik. Külső reklámoknak nem adnak helyet, honlapjuk kereskedelmi célú tevékenységet nem folytat. Az önkormányzati honlapok célja ugyanis a hivatalos információk közlésén (ügyintézés, közgyűlések, hirdetmények, pályázatok) túl a helyi lakosság és a város iránt érdeklődők sokrétű tájékoztatása, hasznos információval ellátása és a városi rendezvényekre való figyelemfelhívás.

Az önkormányzat szerint Győrben annyi színvonalas városi esemény, kulturális és sportprogram van, melyek bőven kitöltik a hirdetési felületeket, így az emberek a lehető legkönnyebben találnak rá az őket érdeklő információkra. A honlap üzemeltetését a polgármesteri hivatalon belül végezik, a városmarketing- és sportfőosztály irányításával, egy honlapszerkesztő kolléga segítségével. A honlap látogatottsága napi szinten több ezer egyedi látogatóban mérhető, havi szinten több százezer oldal megtekintésében realizálódik.

A szegedi önkormányzat a honlapjának (www.szegedvaros.hu) felületét üzletileg nem értékesíti, ott hirdetéseket nem közöl. A havi körülbelül 32 ezres látogatottságú oldal üzemeltetése a polgármesteri hivatal feladata, tehát mind az informatikai karbantartást, mind a tartalmi frissítést a hivatalon belül végzik a munkatársak − jegyezték meg az önkormányzatnál, ahol hozzátették: így a kiadásokról nehéz beszélni, hiszen nyilván van működési költsége, de ezt nehéz lenne különválasztani az informatikai rendszer költségeitől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!