Napi Online

Végveszélyben az amerikai posta

Úgy tűnik, eléri a vég az ipari társadalom egyik szimbólumának tartott postát. Az USA állami postaszolgáltatója − amely a világon feladott küldemények felét továbbítja és 653 ezer embernek ad munkát − az év végére csődbe mehet, ha a kongresszus nem könnyít a rá vonatkozó szigorú szabályokon és nem tölti fel üres kasszáját − derül ki a New York Times tudósításából.

A szervezetnek szeptember végéig 5,5 milliárd dollárt kellene kifizetnie nyugdíjasai jövőben várható egészségügyi szolgáltatásaira, de már erre sincs pénze, nem beszélve arról, hogyan finanszírozza tevékenységét a továbbiakban. A posta vezetőségének szeptember 15-éig kell előállnia egy költségcsökkentési tervvel.

A posta az elmúlt negyedévet 3,1 milliárd dollár veszteséggel zárta, és 2011 egészére 9,2 milliárdos mínusz várható, annak ellenére, hogy az elmúlt négy adóévben 110 ezer embert küldtek el és 12 milliárd dollárt faragtak le a kiadásokból. Az internet térhódítása miatt azonban csak 2010-ben 20 százalékkal, 171 milliárdra esett a továbbított küldemények száma, és várakozások szerint 2020-ra 118 milliárdra csökken ez a szám. A posta vezetősége 2015-ig 220 ezer embert akar elküldeni, bezárna több ezer postai feldolgozóüzemet és 20 milliárd dollárral csökkentené a szervezet évi 75 milliárdos kiadásait.

Az állami postánál a költségek 80 százaléka munkabér és juttatás, míg magántulajdonú versenytársainál, a UPS-nél és a FedExnél 53, illetve 32 százalék ez az arány. Ennek fő oka, hogy a törvények és a szakszervezetekkel kötött megállapodások korlátozzák a tömeges leépítéseket. A törvényhozás hozzájárulása részben ennek megváltoztatásához, részben a szolgáltatások minőségének rontásához kell. Ha például az eddigi 1−3 napról 2−4 napra nőne a levelek továbbításának garantált határideje, azzal jelentősen csökkenthetnék az éjszaki túlóradíjakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morden #5
    Hogy érdemben is hozzászóljak a dologhoz, Svédországban már megszünt a posta ( vagyis átalakult, de mint állami posta már nem létezik) mégsincs felháborodás.
  • morden #4
    Ej ha, egy posta bezárásos cikkhez hozzákommentelni azt hogy 10 éve hajtogatom meg genetikai kód, elég meredek :D
  • Tetsuo #3
    A penz az Isten.
  • Wearwolfff #2
    Én már tíz éve ezt hajtogatom, de mindenki hülyének néz. Sajnos az emberek 99 százalékának bele van kódolva a genetikai állományába a pénz, és nem tud nélküle élni.
  • endrev #1
    Minél nagyobb a fejlettség és így minél több emberi gazdasági funkciót helyettesítünk gépivel, annál alkalmatlanabbá válik a pénzalapú társadalom az életünk működtetésére.