Napi Online

Egymilliós robothadsereget épít a Foxconn

Az emelkedő bérköltségek miatt már a Kínában termelő cégek is egyre inkább az automatizálás útjára lépnek − erre utal, hogy az egyik legnagyobb elektronikai bérgyártó, a tajvani Foxconn Technology Group bejelentette: három év alatt a jelenlegi tízezerről egymillióra növeli a gyártásban alkalmazott robotjainak számát.

A Foxconn − amely többek között az Apple legnépszerűbb termékeit gyártja, de dolgozik a Dell, a Hewlett-Packard és a Nokia megbízásából is − jelenleg egymillió embernek ad munkát kínai gyáraiban, tavaly óta azonban számos botrányos ügy − többek között rengeteg dolgozó öngyilkossága − hívta fel a figyelmet a vállalat borzalmas munkakörülményeire.

Terry Gou, a Foxconn elnöke szerint a munkavállalóikat feljebb vinnék az értékhierarchiába, hogy ne a legalapvetőbb összeszerelési munkát lássák el, hanem a komolyabb hozzáadott értéket adó munkafolyamatokban vegyenek részt. Más kérdés, hogy elemzők szerint erre a bérek emelkedése miatt kényszerülhet a vállalat: a korábban végtelennek gondolt olcsó kínai vidéki munkaerő-utánpótlás a jelek szerint apadni kezdett, a városokba költözött munkások pedig sikeresen követelnek nagyobb bért sztrájkokkal. A kínai gazdasági vezetés − amely az inflációban egyre nagyobb politikai kockázatot lát − és így állami vállalatok szintén arra kényszerülnek, hogy elfogadják a munkások követeléseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!