Berta Sándor

Elégedetlenek az Amazon szoftverboltjával a fejlesztők

A Bithack nevű svéd cég alig másfél hónappal az Amazon App Store elindítása után bírálta a szoftverboltot, mondván: az egyaránt "katasztrófa" mind a felhasználók, mind a fejlesztők számára.

A Bithack alkotóinak az Apparatus nevű játékuk kapcsán gyűlt meg a bajuk az Amazon App Store rendszerével és elégedetlenségüknek hangot is adtak. A vállalkozás képviselői szerint az Apparatust ért negatív kritikák hátterében valójában a szoftverbolttal kapcsolatos elégedetlenkedés áll. A svéd szakemberek több pontban foglalták össze a véleményüket.

Az első és legnagyobb probléma szerintük az, hogy az Amazon nem enged bepillantást a szoftverek megjelentetésének folyamatába. Emiatt gyakori, hogy egyes programokról csak több hét után születik döntés, de az is előfordul, hogy egész egyszerűen nem találhatók meg a bolt kínálatában. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a készülékszűrő funkció nem működik, így pedig nem lehet kideríteni, hogy melyik program mely eszközzel kompatibilis. Mindez nem kevés bosszúságot okoz.

A második komoly probléma, hogy a felhasználók nem tudják jelezni a kritikáikat a fejlesztőknek, erre ugyanis az Amazon App Store nem nyújt lehetőséget. De a kapcsolat az ellenkező irányba sem működik, ugyanis a Bithack sem tud kapcsolatba lépni a szoftverbolt rendszerén keresztül a saját ügyfeleivel. 180 000 eladás után alig 3 (!) vásárlóval tudtak kommunikálni.

Emellett a svéd fejlesztők bírálták az Amazon árpolitikáját is. A konszern ugyanis az amúgy már csökkentett árat - a Bithack megkérdezése nélkül - további 50 százalékkal 99 amerikai centre mérsékelte. A vállalat számára ez volt az utolsó csepp a pohárban és úgy döntöttek: teljesen kivonulnak az Amazon App Store rendszeréből. A fejlesztők végül leszögezték: a szoftverbolt jelenlegi formájában nem nyújt megfelelő megjelenési lehetőséget a kisebb független fejlesztőcégek számára, csak a nagy kiadók profitálhatnak a megoldásból.

Az Amazon március végén indította el a szoftverboltját, amelyben az ingyenes Angry Birds Rio mellett további több ezer androidos alkalmazás található. A cég szeretne jól elkülönülni a többi hasonló ajánlattól és olyan új funkciókkal, saját minőségbiztosítási rendszerrel rukkolt elő, amely reményei szerint még az Apple iTunes App Store megoldásait is háttérbe szorítja. Az Apple azonban egyből megorrolt a szolgáltatásra, mivel az App store elnevezés miatt pert kezdeményezett az Amazon ellen, mondván a márkanév használata sérti a jogait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Komolytalan #4
  "Az erőszakos árcsökkentés elég meredek, de lehet az amazonnál bevett dolog."
  Nem védeni akarom az amazont, de ez mindenhol bevett dolog. Ha pl tescoban akarsz forgalmazni tökmind1mit, kifizeted a rendszerbe bekerülési díjat, az árufeltöltés költségét, és garantálsz egy adott időszak alatti eladott mennyiséget. Ha azt nem tudod hozni, akkor a tesco csökkenteheti az árat - akár 90%-al is - és végső soron leveheti a termékedet a polcról, és te köteles leszel eltakarítani a raktárából. Szóval simán elképzelhető, hogy az apróbetűs részben benne volt az egyoldalú árcsökkentés lehetősége - ha nem lett volna akkor már perelné a svéd cég az amazont.
 • lmisi #3
  Ki nyom le kit??? Ki kicsi, Ki a nagy, hogy jön be iezek közé több hónapos tesztelés?
  Az tény, nagy terhelésó online alkalmazást nem egyszerű írni. Illik több hónapot tesztelni. A visszacsatolás vevő, üzemeltető, fejlesztő között nélkülözhetetlen.
  Gond lehet, hogy az Amazon nem egy profi sw fejlesztő társulat, értem ez alatt a marketjüket ami talán az első nem profilba vágó alkotás. Érzésre más webáruházat üzemeltetni és más akár több ezer fejlesztő portékáit kinálni.
  Az erőszakos árcsökkentés elég meredek, de lehet az amazonnál bevett dolog.
  Ilyen szintű buliba csak akkor érdemes belevágni, ha sokkal jobbat tudnak produkálni mint az Android market. Így csak egy drága pénznyelő lesz.
 • Narxis #2
  Eleve semmi értelmét nem látom az amazon app store-nak. Android Market bőven elég.
 • MsUser #1
  A kisebb lenyomja a nagyokat, mert nem működik a nyitás után pár nappal az ő szájízük szerint. Ez még viccnek is rossz, minden ilyen rendszert fejlesztenek folyamatosan több hónapig jó esetben. Mivel menet közben derül ki az esetleges hiba.