Berta Sándor

Máris vádat emeltek a 19 éves hacker ellen

A brit hatóságok máris vizsgálati fogságba helyezték azt a tinédzsert, akit a napokban vettek őrizetbe és vádat is emeltek ellene. A Criminal Law Act és a Computer Misuse Act nevű törvények megsértésével vádolják.

Ryan Cleary a hatóságok szerint egy botnetet üzemeltetett és annak a segítségével DDoS-támadásokat hajtott végre különböző brit oldalak ellen. A 19 éves hackert az FBI és a Scotland Yard közös akciója keretében fogták el, s a nyomozók először azt hitték, hogy a Lulz Security nevű csoport vezetőjét sikerült lefülelniük, de azóta kiderült, hogy ez nem igaz, s ezt a LulzSec tagjai is cáfolták Twitter-bejegyzésükben.

A BBC arról számolt be, hogy a hatóságok a tinédzsert gyanúsítják a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) honlapja elleni tavaly novemberi és a Brit Zeneipari Szövetség portálja elleni tavaly októberi DDoS-támadások végrehajtásával. Emellett szintén őt gyanúsítják a súlyos szervezett bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozó hatóság (SOCA) honlapja ellen nemrég végrehajtott akció kivitelezésével is. A vádiratban összes öt törvénysértés szerepel.

A Daily Telegraph ugyanakkor arról írt, hogy az FBI úgy véli: Cleary részt vehetett az Egyesült Államok Szenátusa, a CIA és a Sony elleni online akciókban is. Ezenkívül a gyanú szerint szintén szerepet vállalt egy a Facebook elleni támadás megtervezésében. Az azonban egyelőre nem derült ki, hogy ezt az akciót végrehajtották-e vagy sem. Cleary bűnös lehet abban is, hogy ismeretlen személyekkel közösen kiépített egy botnetet, amit aztán nem csak felhasznált az online támadásokban, hanem más felhasználók számára elérhetővé is tett.

A hacker egyelőre mindenképpen vizsgálati fogságban marad. Az első meghallgatásán a 19 éves gyanúsított nem kommentálta az ellene felhozott vádakat. Ügyvédje elmondta, hogy a tinédzser mindenben együttműködött a rendőrséggel és ez a jövőben is így lesz. Cleary sorsa kérdéses, hiszen ha megvádolják az amerikai célpontok elleni hackertámadások elkövetésével, és ez bizonyítást is nyer, a fiatalembert elvileg kiadhatják az Egyesült Államoknak, ha ezt az amerikai hatóságok kérik, mivel ilyen esetekre kétoldalú kiadatási egyezmény van érvényben London és Washington között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • evior #5
    Mielőtt még hőssé avatjátok ezt a szánalmas balekot, nem ártana utána nézni mi is az a DDos.
  • sanyicks #4
    igen mert a zállamnak mindig igaza van, a zállamban dolgozók mind tisztességes emberek, korrupció és hasonló csak a magánszektorban fordulhat elő. A zállamnak lehet titka előtted ha azt mondod ne legyen, akkor náczy szélsőséges/tenorista/anarchista vagy/ "ártatlan emberéleteket sodorsz veszélybeee". De neked az állam előtt nem lehet titkod. Az állam elvileg a többséget szolgálja, gyakorlatilag pedig a többség szolgál egy kisebbséget akik magas állami poziciókban vannak, és ezek nagyon féltik a hatalmukat. A zállamnak nem kell semmi gyanú hogy leskelődjenek utánad mert maga a zállami vezetői kisebbség fogadja el önmaguk törvényeit amit önmagukért (és max azért hogy fejhessék még sokáig a többséget) tesznek. Mivel a házkutatás feltűnőbb dolog ott tartják magukat a formalitásokhoz(megfelelően birka népeknél jöhet a "patriot act"), nehogy a fejőstehenek a csúnyaságokat látva letapossák őket, de az interneten betörni valaki gépébe nem olyan feltűnő, ott nem kell semmi korlátozás, a gépedet csak te védheted meg.
  • Cat #3
    A rendőrség házkutatási paranccsal behatolhat bárki lakásába. Ha te teszed ezt, az betörés. Nyilván ugyanez vonatkozik a számítógépekre is, azaz törvényi felhatalmazása kell legyen a hatóságnak. Mit nem lehet ezen érteni?
  • Reparamorf #2
    Nekem, ilyen hír hallatán mindig kinyílik a "virtuálisbicska"
    a zsebemben. Lehet, hogy csúnya dolog támadásokat indítani más
    internetes honlapok, vagy cégek ellen, de ugyanezt
    teszi a CIA, vagy az FBI is. Nekik lehet??? Egy országban (jogállamban)
    mindenkinek egyforma jogainak és kötelességének kell, hogy legyen.
    Mert, ha nem akkor az diktatúra.
  • evior #1
    Loser!!