Napi Online

Keselyűk köröznek a Nokia felett

A Nokia többet érne, ha divízióit külön-külön vennék számba, ami elemzők szerint felkeltheti a cég szétszedéséből hasznot remélő potenciális vásárlók érdeklődősét.

A Nokia Oyj, a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója olyan sokat veszített tőzsdei értékéből az elmúlt években, hogy ha részeire bontva értékesítenék, akkor 52 százalékkal többet érne, mint egyben - derül ki a Bloomberg elemzéséből. Az óriáscég, amely egykoron 300 milliárd dollárt is ért, 77 százalékot veszített értékéből az Apple iPhone okos telefonjának 2007. júniusi megjelenése óta, amellyel szemben azóta sem tudott komoly versenytársat állítani.

Csak idén 39 százalékkal mérséklődött a Nokia értéke, így 17,7 milliárd eurót (25,6 milliárd dollárt) ér - ezzel szemben az Apple kapitalizációja 319 milliárd dollár, az androidos és microsoftos operációs rendszereket futtató telefonokat gyártó tajvani HTC-é pedig 35 milliárd dollár. A Bloomberg adatgyűjtése szerint a készpénzt is figyelembe véve a finn nagyvállalat EBITDA nyeresége 3,45-szörösét érte az elmúlt 12 hónapban, amivel olcsóbb, mint tíz legnagyobb kommunikációs berendezéseket gyártó versenytársa. E mutató medián átlaga ebben a körben 8,7, de a HTC esetén például 15,9.

Egyes vállalatok már elgondolkodtak azon, hogy mihez is kezdhetnének a Nokia profiljukba illő ágazatának megszerzésével - mondta egy elemző a Bloombergnek. Az MKP Partners tanácsadó cég szerint a Nokia három fő divíziója, a mobiltelefon-gyártás, a távközlési rendszerekhez szükséges berendezések előállítása és a Navteq digitálistérkép-ágazat együtt 21,9 milliárd eurót ér, amihez a cég szabadalmai még ötmilliárdot adnak hozzá. Emellett a vállalat kasszájában 6,4 milliárd euróval több készpénz van, mint adósság.

A potenciális vásárlók között emlegetik a Microsoftot amely a mobiltelefon-divíziót szerezhetné meg, de megjelenhet a színen a koreai Samsung, illetve a kínai Huawei és ZTE hálózatiberendzés-gyártók is. A hírbe hozottak egyelőre hevesen tagadják, hogy gondolkodnának a Nokia felvásárlásán. Szakértők szerint a dolog egyelőre azért nem aktuális, mert a cég részvényei még olcsóbbá válhatnak a jövőben. A potenciális "keselyűknek" érdemes tehát várni, hogy az "áldozat" még tovább gyengüljön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hunwhite #3
    Én a 2110i óta gyűlölöm a Nokiát! Azt nem gondoltam volna, hogy egy szutyok HTC megszorongatja!
  • Komolytalan #2
    Egy barátom Nokiánál dolgozott kb 5 évig szoftver fejlesztőként (Finnországban). Kb 5 éve lépett le onnan, és akkor azt mondta, hogy csak idő kérdése és összedől a cég. A Symbian már akkor egy kókányolt pókháló volt, már akkor ki kellett volna dobni az egészet, és újraírni (volt is erre próbálkozás, de besült, most lesz helyette Win, kényszerből).

    Szóval persze, kár érte, de nem picit nem figyeltek, hanem éveken keresztül csak a töküket vakarták piacvezetőként. És amit lentről a kis szoftverfejlesztők hangoztattak, hogy tán kéne arra is költeni, hogy ne 10 éves kód-fosszíliákkal harcoljanak nap mint nap arra sz.rtak nagy ívben a vezetők.
  • bigjoe #1
    Kár a Nokiáért.. Nagyon jók voltak... (2110, N95, stb).
    Picit nem figyeltek és már szól is a harang... ;o(