MTI

Elektronikus fizetés az okmányirodákban

Az okmányirodákban is használható központi elektronikus fizetési és elszámolási szolgáltatást hozott létre a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), a projektet az Európai Unió és a magyar állam 3,986 milliárd forint támogatásából valósították meg, a rendszert a Getronics Magyarország Kft. fejlesztette és építette ki.

Kratochwill Péter, a KIFÜ elnöke a projekt május végi zárásakor, hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a szolgáltatást első lépésben az okmányirodák és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal veszi használatba. Kifejtette: a projekt 2008-ban kezdődött, a munkában Magyar Államkincstár, az okmányirodák, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a fejlesztési minisztérium is részt vett. Az éles próbaüzemet követően június 4-től az állampolgárok a szolgáltatás révén azonnal tudnak fizetni például ügyintézéskor az okmányirodákban. Az okmányirodák csatlakozása folyamatosan, hetente történik a rendszerhez.

Kratochwill Péter elmondta, a rendszer a korábbinál hatékonyabb, gyorsabb ügyintézést tesz lehetővé a korábbiaknál kisebb költségekkel. Az elektronikus kormányzati operatív program keretében megvalósuló rendszer kapacitása és szolgáltatásainak száma bővíthető. Az eseményen közölték azt is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hamarosan új pályázatot hirdet az elektronikus fizetési és elszámolási rendszerhez csatlakozni kívánó szervezetek számára. A központi elektronikus fizetési szolgáltatás az intézmények számára lehetővé teszi az elektronikus és hagyományos ügyintézéshez illeszkedő elektronikus fizetés felkínálását az ügyfelek számára.

Az elektronikus fizetési rendszer a személyes megjelenést nem igénylő ügyintézés esetén az internetbank, a mobilbank és a bankkártyás fizetés használatát támogatja, míg a személyes megjelenéssel járó ügyintézés esetén a bankkártyás és a mobilbankkal történő fizetést. Az előbbi azonban csak akkor indulhat meg, ha a kereskedelmi bankok csatlakoznak a szolgáltatáshoz. Kérdésekre válaszolva elhangzott: három magyar kereskedelmi bankkal már tárgyalnak arról is, hogy rendszerhez csatlakozva az állampolgárok számára az elektronikus adófizetést is lehetővé teszik. Az eseményen közölték, hogy minden okmányirodai ügy intézésekor lehet majd elektronikusan fizetni, ami például bankkártyás fizetés estén az ügyfélnek ingyenes.

A szolgáltatás lehetőséget ad az ügyfelek számára az ügyintézéshez kapcsolódó fizetési kötelezettségek egy összegben, egy tranzakcióval történő megfizetésére abban az esetben is, ha több bevételi számlára kell teljesíteni a befizetést. Így például egyetlen tranzakcióval, egy összegben fizethető az egy ügyhöz kapcsolódó vagyonátruházási illeték, forgalmi engedély és törzskönyv kiállítás díja. A rendszer elvégzi a fizetési infrastruktúrák tranzakciós díjainak, így a bankkártya elfogadás díjának felosztását is a csatlakozó intézmények között.

A központi fizetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár üzemelteti, a rendszer pénzügyi szolgáltatója az OTP Bank Nyrt. Rátkai Péter, a Getronics ügyvezető igazgatója elmondta, a projekt bekerülési költségének 70 százalékát alvállalkozó, beszállító magyar cégek és szakemberek munkájának az ellenértéke teszi ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!