MTI

Új kormányiroda felügyeli az internetet Kínában

Új kormányiroda foglalkozik majd az internetes információközlés szabályozásával és az online hírszolgáltatás engedélyezésével Kínában - jelentették be szerdán Pekingben.

Az úgynevezett állami internet információs iroda fogja irányítani, összehangolni és ellenőrizni az internetes tartalmak felügyeletét, és az online hírszolgáltatással összefüggő üzleti vállalkozásokkal kapcsolatban betölti az engedélyező hatóság szerepét - áll a döntést ismertető közleményében. Az iroda lesz a kínai internet-kommunikációra vonatkozó politika végrehajtásának felelős intézménye és e területen elősegíti a további jogi keretek felállítását. Hatásköre kiterjed az online játékok, az online video- és videotartalmak szolgáltatására, valamint más online kiadványok terjesztésére - áll az ismertetésben.

Az új hivatalhoz tartozik mostantól a nagy hírportálok fejlesztése és a kormányzati online megjelenés irányítása is. Az irodának felhatalmazása lesz továbbá arra, hogy adott esetben kivizsgálja, ha a weblapok a törvények és jogszabályok ellen vétenek, s eljárhat a jogsértőkkel szemben. A felügyelet ellenőrzi a távközlési szolgáltatók domain név regisztrációját, az IP-címek kiadását, a weblapok nyilvántartásba vételét és az internet-csatlakozással kapcsolatos eljárás rendjét.

A közleményt ismertető Hszinhua hírügynökség beszámolójából kiderül az is, hogy a kormányirodának helyi irodái is lesznek a közigazgatás alsóbb szintjein. Az állami internet információs iroda személyzetét az államtanács, vagyis a kormány eddigi információs irodájának munkatársaiból válogatták, és máris kinevezték a vezetőit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!