MTI

Növelte nyereségét a Nokia az első negyedévben

A Nokia, a világ legnagyobb mobiltelefon készülék gyártója az első negyedévben növelte forgalmát és nyereségét, piaci részesedése azonban tovább csökkent.

Az első negyedévben a Nokia konszern az egy évvel korábbinál 9,2 százalékkal magasabb, 10,4 milliárd eurós értékesítési árbevétel után 344 millió euró adózott eredményt, részvényenként 13 centet ért el, az egy évvel korábbi 349 millió euróval szemben.. Az eredmény felülmúlta az elemzői várakozásokat. A szakma 10,1 milliárd eurós értékesítési árbevételre és részvényenként tíz cent nyereségre számított. A negyedév folyamán a Nokia előnye csökkent a többi mobiltelefon gyártóval szemben, főként az okostelefon kategóriában elszenvedett piaci részesedés vesztése .

A Nokia készülék eladásait mindössze egy százalékkal tudta növelni az első negyedévben az előző évi azonos periódushoz képest, jóval kisebb mértékben a világpiac növekedési üteménél. Az első negyedévi 108,5 milliós készülék eladási szám a 2010 negyedik negyedévitől pedig 12 százalékkal maradt el. A cég piaci részesedése 29 százalékra csökkent az előző negyedévi 31 százalékról és a 2010 első negyedévi 33 százalékról.

Az okostelefon kategóriában a Nokia 13 százalékkal 24,2 millióra növelte eladásait éves összevetésben, amivel 26 százalékos piaci részesedést biztosított magának. Az okostelefonok árbevétele 6 százalékkal 7 milliárd euróra emelkedett. Az okostelefonok értékesítése az előző, 2010 negyedévihez képest azonban 14 százalékkal csökkent.

Az eladott Nokia telefonok átlagos ára az első negyedévben növekedett ugyan az előző évihez képest, de elmaradt a negyedik negyedévitől. Az idei első negyedévi átlagár 65 euróra emelkedett a tavalyi első negyedéviről, de a 2010 negyedik negyedévben az értékesített drágább modellek viszonylag nagyobb aránya miatt 69 eurós átlagár alakult ki. Összehasonlításképpen az iPhone ára 600 dollár (410 euró) körül van, és ebből az Apple 18,7 milliót értékesített az első negyedévben.

A Nokia elveszítette piacvezető szerepét az okostelefonok kategóriájában. 2007-ben még a Nokia operációs rendszere a Symbian uralta az okostelefon piacot 64 százalékos részesedéssel, mostanra azonban az iPhone, valamint a telefonkészülék gyártók többsége által felkapott Android operációs rendszeren futó okostelefonok kiszorították. A mentőövet a Microsofttól februárban a Nokiához átnyergelt új vezérigazgatóval, Stephen Eloppal együtt érkező Microsoft Windows Phone operációs rendszer jelentheti. Az első ilyen készülékek azonban legkorábban az év vége felé jelenhetnek meg a piacon. Az átmeneti periódusban a finn vállalat maga is forgalom visszaesésre számít.

A Nokia készülék- és szolgáltatási (Devices & Services)üzletága az első negyedévben 7,088 milliárd euró forgalmat bonyolított. A vállalat a második és a harmadik negyedévben 6,1-6,6 milliárd eurós bevételre számít, a negyedik negyedévben viszont már ennél lényegesen magasabbra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!