MTI

EU-konferencia az internet jövőjéről

"Future Internet Week" címmel a magyar EU-elnökség kutatás-fejlesztés programja keretében rendeznek konferenciát május 16-19. között a magyar fővárosban, a rendezvény célja a kommunikációs-információs technológia uniós projektjeinek és pályázatainak a bemutatása, de szó esik majd a finanszírozásról is.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten elmondta, hogy a szlovén elnökség alatt, 2008-ban született a Bledi Deklaráció, amely létrehozta a Future Internetet, ezt követően minden elnökség alatt volt és lesz konferencia az internet jövőjéről. Az EU a 2007 és 213 között 9,1 milliárd eurót biztosít az információs és kommunikációs technológia (IKT) fejlesztésére. Az internet technológia és ipar 2009-ben 122 milliárd euró árbevételt ért el az unióban, ez a teljes IKT bevétel 23 százalékát tette ki. Az arány 2014-re már 31 százalék lesz.

Az IKT és ezen belül az internet fejlesztések hagyományos banki kockázattal nem finanszírozhatók, ezért kerül előtérbe a kockázati tőke, amelynek lassan kialakul a határokon átnyúló európai változata is - emelte ki az államtitkár. Bemutatott egy, az Egyesült Államokból indult finanszírozást, amely gyökeret eresztett az EU-ban is: a modellben minden intézmény - például a hadügy- és az egészségügyi minisztérium - a közbeszerzésen elköltendő közpénz 1,2 százalékát köteles elkülöníteni, és abból pályázatokat kiírni innovációra. A pályázatok olyan innovációkra szólnak, amelyekre az adott intézménynek szüksége van, így ha megszületik az új termék, vagy technológia, annak egyúttal piaca is van.

Az USA-ban évi 2 milliárd dollár az elkülönített keret, az EU 15 millió eurót szánt a mintaprojektre. A Future Internet Week programját ismertetve Sallai Gyula a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület elnöke a fejlesztéssel foglalkozó két nap előadásait és szekció üléseit emelte ki. Előadás hangzik el egyebek mellett az intelligens városról és a társadalmi hálózatokról is, a 12 szekcióülés között pedig lesz, amelyik az internet biztonsággal és használhatósággal, a tartalommal, illetve az interaktív médiával foglalkozik. Az első napi rendezvények ingyenesek, ám a regisztráció ezekre már betelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!