Gyurkity Péter

2 GHz-es okostelefonnal gyorsít a Samsung

Koreai források szerint a cég egy gyors ikermagos chipen dolgozik, amely nemcsak saját, de egyéb gyártók készülékeiben is megjelenhet jövőre. A HTC egy újabb változattal készül, amely WP7 alatt futna.

Egy dél-koreai lap számolt be elsőként a Samsung állítólagos tervéről, amelynek középpontjában egy vadonatúj mobil chip szerepel, igencsak kellemes jellemzőkkel. Várhatóan az Exynos sorozat tagjaként jelenik majd meg a fejlesztés valamikor 2012 során, amelynek legfontosabb újítása a 2 GHz-es órajel lesz, emellett pedig az ikermagos felépítés is további előnyöket hordoz magában.

A forrás szerint a cég elsőként egy új, saját okostelefonban alkalmazza majd a processzort, természetesen a teljesítmény terén elért előrelépést kiemelve a vásárlók előtt. Rögtön emlékeztetnek azonban arra is, hogy mindez önmagában még nem feltétlenül jelent fontos áttörést, hiszen azt is tudjuk, hogy az nVidia a maga részéről a Tegra 3 chipekkel készül, amelyek egészen 1,5 GHz-ig merészkednek el, mégpedig négymagos felépítéssel, amely szintén ehhez fogható teljesítményt biztosít majd. A Samsung mindenesetre szintén megosztaná fejlesztését partnereivel, így egyéb gyártók kínálatában is felbukkanhat majd a chip, valamikor 2012-ben.

A HTC eközben nem lazsál, külsős pletykák szerint ők a Windows Phone 7 vonalon erősítenének egy újabb példánnyal, amely a Mazaa nevet kapta. Az okostelefonról egyelőre annyit tudni, hogy várhatóan DDR2 memória kap majd helyet a burkolat alatt (szintén a nagyobb sebesség érdekében), ehhez pedig 3,7 hüvelykes kijelző, valamint a WP7 platform esetében megszokott három fő gomb társul.

A megjelenéssel kapcsolatban egyelőre találgatnak, az amerikai Sprint az elkövetkező 6 hónap során juthat majd hozzá a készülékhez, ám a hátoldalon látható IMEI-szám a GMS technológia alkalmazására utal, így minden bizonnyal a többi régió sem marad le sokkal a debütálásról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • l300d #9
    a gigahertz nem akkora problema. Az aku sokkal erdekesebb. az ájfonoknal is odairogatjak a 10 orakat a gyakorlatba pedig folyton a toltoben van.
  • Globalmaster #8
    Nekem az hiányzik, hogy összevissza variálhassuk az alkatrészeket -úgy, mint egy számítógépnél. Magyarul gondolsz egyet és kicseréled a procit; az akksit egy új, nagyobb teljesítményűre, esetleg a képernyőt egy új, nagyobb felbontású, jobb minőségű darabra, stbstb... :P Álom...
  • oneman #7
    En arra vagyok kivancsi, hogy mikortol lesznek elerhetoek a nepnek olyan komplex procik, amelyekben lesz hely ujrakonfiguralhato logikanak (feladatfuggo hazi keszitesu utasitasok stb stb). Most nem arra gondolok, hogy mikortol lehet kapni ilyet, mert csinalni barmikor lehet, inkabb a korbetamogatasa az erdekes, hogy hogyan talaljak majd mindezt a coderek fele.
  • a_n_d_r_e_w #6
    Erdekes olvasmany

    Amugy a cortex-a15-ok mar biztosan ertekelheto teljesitmenyt fognak tudni beleposzintu asztali/laptop gepekhez adni, mig a valogatott 5W-os AMD Ontariok mar sikerrel tamadhatjak a tablet vilagot. El fog tunni lassan a hatar, Win8 meg lesz lesz ARMra is, x86-ra is....
  • sanyicks #5
    kb feles a viszont a 2 között. 1ghz mobilproci kb 4-500 mhz-s bobcat szerű magnak felel meg. Tehát az 9w-os fogyasztású gpu-s 2 magos 1 ghz-s bobcathez, egy 2 magos 2 ghzs mobil proci már talán elég lenne cpu teljesítményben, persze gpu teljesítményben bokájáig sem érne a mobil, ahhoz olyan 6x teljesítmény kéne :D
  • roliika #4
    Nem az órajelben van eltérés. Hanem a végrehajtható utasításokban. Egy mobil CPU 1 GHz nem egyenlő a PC-s megoldással.
    Pozitív és negatív irányban is van eltérés. (3D és lebegőpontos számításban a PC nyer).

    Viszont ha azt mondjuk, hogy nesze, itt egy irdatlan sok összeadásból álló feladat, és van rá 1500mAh akksi kapacitás, a PC-s proci pár másodpercig, netán pár percig menne majd leállna, addig a mobilos bőven el tudja végezni kevés fogyasztással is az adott feladatot.

    Nagyon nagyon jó kis procik ezek a mobil procik... 1-2W fogyasztással. :)
    PC-nél a TDP az 40-120W.
  • jackoneill90 #3
    van ez a optimus 2x lehet rosszul emlékszem de abba mintha 1000MHz-es processzor van. Az az ezer Mhz az egyenlő lenne egy pc kétmagos 1000MHz-es processzorral?
    Vagy miylen és mennyi különbség van a pc és mobil processzor órajelek között?
  • roliika #2
    Omnia 7-es vettem pár hete. Nagyon jó az anyagminősége. A sebessége is. Elég meglepő volt tényleg, mert nekem is volt anno ilyen "fostalicska" samsung, de ez már más kategória. Örvendetes. :)

    Mellesleg ilyen 2GHz ikermaghoz milyen akku dukál?
  • fergusonpapa #1
    amilyen szutyok volt a Samsung 3-4éve most nagyon beindultak,le a kalappal,sose gondoltam volna régen ,h azt mondom majd egyszer h "elfogadnék egy Samsung telot"