Napi Online

Kína után Brazília lehet a tábla PC-k hazája

Dollármilliárdos beruházást tervez Brazíliában a Foxconn, az Apple iPhone-jainak és iPadjainak gyártója, és nem ez az első multinacionális cég, amely a latin-amerikai országban lát fantáziát.

A tajvani Foxconn Technology Group 12 milliárd dollárt akar beruházásokra költeni Brazíliában a következő hat évben - jelentette be Dilma Rousseff. a latin-amerikai ország államfője. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők ugyan túlzottnak tartják az összeget, de a befektetés terve egyáltalán nem lepte meg őket. Brazíliában nem csupán a Foxconn, hanem számos más nagy cég is fantáziát lát, mivel a kormány jelentős kedvezményekkel csábítja a külföldi befektetőket, amelyek az odavitt termeléssel közelebb kerülhetnek a feltörekvő országok piacaihoz.

A Foxconn motivációi között szerepelhet, hogy csökkentse kitettségét kínai üzemeinek - a vállalat a világ legnépesebb országában egymillió embernek ad munkát. Tavaly Shenzen városában több lépésben emelnie kellett a béreket, miután néhány dolgozó öngyilkos lett a létfenntartásra sem elegendő alacsony jövedelme miatt, s ez általános lázongáshoz vezetett. A tervezett brazíliai gyártóbázison 100 ezren dolgoznának - mondta a brazil tudományos és technológiai miniszter. A Foxconn ugyanakkor garanciát kér a folyamatos energiaellátásra, a széles sávú internet-hozzáférés biztosítására, illetve a megépülő létesítmény könyezetében lévő repülőterek könnyű elérhetőségére. Az üzemben táblakomputerek készülnének.

A Foxconn-nak már van egy üzeme Brazíliában, ahol a Hewlett-Packardnak gyárt laptopokat. Rajta kívül a dél-koreai LG tervezi azt, hogy az év második felében a dél-amerikai országba telepíti Optimus Pad nevű berendezésének egyik gyártóbázisát. Az amerikai Motorola az ottani adókedvezményeket kihasználva állítja elő Xoom táblagépét.

A brazil kormány a világ táblakomputer-gyártásának központjává akarja tenni latin-amerikai legnagyobb gazdaságát. Ezt kedvező adózási szabályokkal is ösztönöznék, illetve az állami egyetemek és főiskolás minden diákját el akarják látni táblagéppel. A hazai MXT nevű vállalat februárban kezdte el gyártani az első brazil táblaszámítógépet, és ahogy életbe lépnek az adókedvezmények termelésének kiterjesztésére készül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!