Napi Online

Több ezer mérnöknek mondhat fel a Nokia

Az elmúlt húsz év legnagyobb létszámcsökkentésére készül a finn Nokia, a fejlesztő mérnökök majdnem 40 százalékát elküldhetik.

Várhatóan a hónap végén jelenti be a Nokia vezetősége, hogy pontosan hány embert bocsátanak el a cégtől az elmúlt 20 év legnagyobb leépítési hullámában - jelentette a Bloomberg. A világ különböző pontjain lévő kutatási és fejlesztési részlegeknél 6000 munkahely forog veszélyben, ami a k+f létszám 38 százaléka - derült ki a szakszervezetek becsléséből. A lépés előzménye, hogy a Nokia szövetségre lépett a Microsofttal, aminek részeként okos telefonjain a következő két évben a redmondiak Windows Phone 7 operációs rendszerét fogja telepíteni. Ez feleslegessé tesz sok házon belüli fejlesztést, ennek megfelelően a Symbian és a MeeGo szoftverekkel foglalkozó mérnökök aggódhatnak leginkább állásuk miatt.

Az egy éven át húzódó leépítések enyhén szólva nem segítik a hatékony, kreatív munkafeltételek kialakítását - panaszkodik Kalle Kiili a cég Tamperében lévő kutatóközpontjában dolgozó mérnök, a YTN szakszervezet egyik vezetője. Az elmúlt két évben két átszervezés volt, amelyek után csak most kezdett el megfelelően működni a szervezet - teszi hozzá. Ugyanakkor a pénzügyi adatok alapján van miből lefaragni: a Nokia k+f büdzséje évi hárommilliárd euró, ami több mint kétszerese a nagy versenytárs Apple 1,78 milliárd dolláros kutatási-fejlesztési keretének. Elemzők szerint az előbbi egyharmadát meg kell spórolnia a cégnek.

A Nokia vészes lemaradásban van az okos telefonok piacán elsősorban az Apple mögött, és a Microsoft-partnerség bejelentése nem segített ezen a helyzeten. A szövetség február 11-ei bejelentése óta 23 százalékkal csökkent a vállalat részvényárfolyama, mivel a befektetők kételkednek az együttműködés sikerében. A finn óriást piaci értéke alapján a múlt héten megelőzte a HTC Corp., Ázsia második legnagyobb okostelefon-gyártója is. A Moody's és az S&P hitelminősítő egyaránt rontott a Nokia adósságaira adott besorolásán a Microsoft-paktum megkötése óta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slickboy #5
    Mesélhetnék a "hardverre optimalizált" OS-eikről... Amikor a 15-ik szoftverfrissítés érkezik a telefonra, amelyben javítják azt a hibát, amit a 10-ik frissítés okozott, és amely hiba előtte nem volt...
    Fagy, újraindul, lassú...
    Nincs itt optimalizálva semmi. Százezer féle modellre van ugyanennyi féle oprendszer, győzik tákolni.
    Amit azért sem értek, mert sok telefonjuk bele szinte ugyanaz, maximum nincs benne wifi vagy gps, de minden más szinte ugyanaz. Hogy ezért mit "optimalizálnak", nem tudom. Mindenesetre látszata nincs.
  • paraszgyerek #4
    Lehet hogy házon belül kuszaság van náluk - szinte ahány készülék annyi szoftver/os - másfelől viszont bármilyen Nokia telefont kézbeveszek, rögtön tudom használni kérdés nélkül - talán a stabilitás és megbízhatóság ára az hogy az egységhesített os helyett hardverre optimalizált os-t kapunk.

    Emiatt azonban biztosan nem cserélem le a nokiámat :-)
  • slickboy #3
    Csak tudnám, hogy eddig ez a rengeteg mérnök mi a fenét dolgozott, mert a Symbian-os telefonok szoftverén nem látszik, hogy ennyi mérnök munkálkodott rajta eddig. S90, S80, S60, S40 operációs rendszerek, változatonként akár több verzióval, szinte ahány telefon, annyi változat, szanaszéjjel fragmentált az egész platform. Ez meg is látszik, nem tudtak egy konzisztens felhasználói felületet összehozni. Nem értek hozzá teljesen de egy cikkben olvastam, hogy Symbian rendszer még hatékonyabban is kezeli a hardvert, stabilabb a GSM meg WiFi kapcsolatkezelése, kevesebb az eldobott hívások aránya, többi mobil operációs rendszerhez viszonyítva.

    Symbian proved to have many advantages over the recent competition in some important areas. With its mature and well-debugged phone stacks, it is better for phone calls than any other smartphone: it drops fewer calls, the calls sound better, and it uses the antenna better. Symbian's power consumption and performance on comparable hardware are also best of class, despite the baroque middleware added over the years by Nokia.

    A Nokia UI saga

    És az idén még 40 új modellt akar piacra dobni. Tehát még kevesebb embernek kell még többféle telefont fejleszteni, megoldani a felmerülő szoftveres problémákat, stb...
    Nem az lenne ésszerű, hogy szűkíteni modellpalettát vagy legalábbis egységesíteni szoftveres oldalt? Hogy ne ahány telefon, annyi operációs rendszer változat?
  • bakagaijin #2
    Mi köze van ennek az etikához? Ez költségcsökkentés. Telefonok terén ugye az Apple-el versenyeznek, ők viszont nem fognak Nokia telefonokra felengedni iOS-t, tehát marad a G és az MS mint lehetséges partner akik csak sw-t gyártanak telefont nem.
  • sanyicks #1
    a microsoft egy etikus cég. a legetikusabb :DD