MTI

Szoftverrel egyszerűbb a dohányzásról leszokni

A telefonos konzultáció és egy internetes leszoktató program kombinációja kétszer olyan hatékony segítség lehet a dohányzásról való leszokásban, mint a netes program önmagában.

Erre a megállapításra jutottak amerikai szakemberek az Archives of Internal Medicine című folyóiratban publikált tanulmányukban. A dohányzáskutatással foglalkozó Schroeder Institute kutatási igazgatója, Amanda Graham vezetésével végzett vizsgálat szerint 18 hónap után kétszer annyian szoktak le a telefonos és netes segítség kombinációjával, mint csupán a netes program támogatásával.

Míg negyedszázada az amerikaiak 30 százaléka dohányzott, ez az arány napjainkra jelentősen visszaesett. Ám a nikotinfüggők zömének több kísérletet is kell tennie a leszokásra, mielőtt valóban megszabadulnának a dohányzástól. Az amerikai gazdaságot egészségügyi szempontból évente 183 milliárd dollárral terheli meg a dohányzás. A kutatók az 1995-ben létrehozott QuitNet.com leszoktató honlappal vették fel a kapcsolatot, amelyen havonta több mint 60 ezer felhasználó fordul meg. A tagság ingyenes, de a "prémium" verzióért évente 99,95 dollárt kérnek a bejelentkezőktől.

A kísérletben kétezer dohányost soroltak három csoportba. Az elsőnél a leszokni vágyókban telefonos konzultációval és a QuitNet prémium csomagjával erősítették a motivációt, a második csoport csak a QuitNet prémium segítségét élvezte, a harmadik csoport tagjainak pedig egy olyan - a tanulmány kedvéért kreált - honlappal szolgáltak, amely általános tanácsokat adott a leszokáshoz. Másfél év elteltével a telefonos-netes csoport 15 százaléka számolt be róla, hogy a tanulmány kezdete óta nem gyújtott rá. A prémium neteseknél 8 százalékos, az alapprogramot használóknál 6 százalékos volt a siker.

A kutatók azonban figyelmeztettek arra, hogy a telefonos konzultációval csínján kell bánni, mert a túl sűrű, és túl agresszív telefonos ösztönzés a segítség helyett ellenállást válthat ki a leszokni vágyókból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nailyenugysincs #1
    Ez most milyen? Megyek az utcán oszt a csávó fölhív hogy: "Hé Béla dobod el de gyorsan!"