MTI

Informatikai kutatóközpont létesült a Pannon Egyetemen

Informatikai kutatóközpontot hozott létre a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán az IBM Magyarország.

A cég az általa berendezett szoftvertechnikai laboratóriumban hatezer féle szoftvertermékéhez és a budapesti innovációs központjában működő hardvereszközeihez biztosít ingyenes hozzáférést - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a központ megnyitóján, Veszprémben.

A fideszes politikus szólt arról, hogy az IBM két új informatikai megállapodást kötött Veszprémben, az egyik a kutatólabor felállítása. A másik megállapodás szerint az IBM két hónap alatt stratégiai fejlesztési terveket készít "élhetőbb város" programja keretében Veszprémnek, amellyel a város jelenlegi gazdasági helyzetét és versenyképességét tervezik hosszú távon fejleszteni - mondta a miniszterelnök-helyettes. Mint hozzátette: a cég kutatási programjaiban való részvétellel a város és az egyetem bekerül a nemzetközi fejlesztésekbe.

Bertók Botond, az IBM Informatikai Kutatóközpont vezetője elmondta, hogy a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a legkorszerűbb eszközökhöz és technológiákhoz jut az együttműködéssel. Az informatikus hallgatók a tananyag részeként ismerhetik meg a legújabb fejlesztéseket és gyakorlati tudást szerezhetnek, a partnercég pedig kapcsolatba kerülhet a legtehetségesebb hallgatókkal. Az új központ működéséről azt mondta, hogy a kutatás-fejlesztéssel matematikai alapokon optimalizálnak olyan gyakorlati folyamatokat, mint a közlekedési, vagy logisztikai rendszerek. Az optimalizálással a folyamat javítható, az egyetemen nemzetközileg elismert oktatási anyagokat dolgoztak ki - tette hozzá.

Pongrácz Ferenc, az IBM Magyarország megbízott vezérigazgatója a kutatóközpont átadásán elmondta, hogy az IBM régóta ápol előnyös együttműködéseket a világ jeles kutatóegyetemeivel: a cég a hallgatóknak ösztöndíjprogramokat, az oktatóknak továbbképzési lehetőséget nyújt.

A Veszprém város számára felkínált ingyenes stratégia elkészítését húsztagú nemzetközi munkacsoport végzi majd. A versenyképességi elemzésben más városokkal összehasonlítják a megyeszékhely gazdasági és szolgáltatási adatait. A nemzetközi kutatócsoport hét terület adatait hasonlítja össze a hatékonyság és a minőség javításáról, amelyek a városi élet minőségével és a működőtőke-befektetésekkel kapcsolatosak - mondta Pongrácz Ferenc. A végeredmény megmutatja, hogy milyen fejlődési lehetőségek vannak, illetve hol, mely területeken kell javítani a célok elérése érdekében - magyarázta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!