SG.hu

Magyar tudásbázis a legnagyobb tudományos piactéren

A tudományos adatbázisok és alkalmazások számára létrehozott virtuális "piactéren" elsők között vált elérhetővé a magyar fejlesztésű egészségügyi kereső és tudásbázis, a HealthMash.

Az Elsevier - a világ egyik vezető tudományos, technológiai és egészségügyi informatikai információ szolgáltatója - bejelentette, hogy a WebLibbel együttműködve hozzáférhetővé tette a SciVerse alkalmazások béta oldalán a HealthMash egészségügyi tudásbázisát. A SciVerse működése nagyjából az ismert online piacterekhez hasonlítható, tartalmát tekintve főleg kutatók, tudósok számára kínál megbízható forrásokra építkező, hasznos alkalmazásokat, megoldásokat előfizetéses rendszerben. A HealthMash jelenleg az egyetlen magyar fejlesztés az Elsevier kínálatában, s ez már csak azért is hatalmas siker, mivel a WebLib közvetlenül az SciVerse fejlesztőitől kapták a felkérést az együttműködésre.

A WebLib által fejlesztett HealthMash alkalmazás a tudományos kutatók számára nyújt bővebb betekintést a kereséseikhez közvetlenül kapcsolódó - releváns - gyógyászati (biomedical, egészségügyi, orvosi) fogalmak rendszerébe, beleértve többfajta tesztet, diagnózist, kezelési módot és gyógyszert egyaránt. Az alkalmazás különböző szemantikus keresőtechnológiákat egyesít a természetes nyelvi feldolgozó eszközökkel. A HealthMash hátterét a WebLib saját tudásbázisa szolgáltatja, amely automatikusan generálja magát megbízható, egészségügyi tartalmakkal rendelkező weboldalakról, ill. szakterületi szemantikai forrásokból.

"A WebLib HealthMash alkalmazásának alapja egy bárki által használható - a www.healthmash.com oldalon elérhető - egészségügyi tudásbázis, mellyel célunk, hogy ezt kibővítve egy sokkal nagyobb tudományos adatbázist hozzunk létre, amivel SciVerse rendszerét és a feltörekvőben levő szemantikus webes alkalmazásokat is támogatni tudjuk" - mondta Dr. Doszkocs Tamás, a WebLib LLC elnöke és vezető kutatója.

A SciVerse keresési szolgáltatások csomagja a globális kutatói közösségnek biztosít hatékony keresési lehetőségeket a hasznos tartalmak és megoldások folyamatosan növekvő univerzumában. Mindez most már egyetlen előfizetéses platformon keresztül könnyedén elérhető. A csomag jelenleg magában foglalja a SciVerse ScienceDirect-et, a világ legnagyobb, lektorált információ forrását, ami számos e-könyvet, illetve több mint 10 millió szakcikket tesz elérhetővé.

Az új platform tartalmazza a SciVerse Hubot, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy átfogó keresést tudjanak végrehajtani a SciVerse teljes tartalmi bázisban a megcélzott webtartalommal együtt. Az eredményeket pedig relevancia szerint rangsorolva, ismétlés nélkül kaphassák meg. A Sciverse Applications (alkalmazások) béta, egy új modul a csomagon belül, amely lehetővé teszi, hogy a tudományos közösség találjon, használjon, vagy fejlesszen, olyan alkalmazásokat, amelyek javítják a kutatók eredményességét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!