HENT hírlevél

Google - Microsoft szövetség az illegális online patikák ellen

Az illegális online patikák felszámolását célzó non-profit szervezet létrehozásában vállalt szerepet a Google és a Microsoft. Az amerikai kormányzat a közreműködők lehető legszélesebb körét szeretné az ügy mellett tudni, hogy akciójuk hatékony lehessen.

A Fehér Házban tartott szakmai találkozót követően jelentették be, hogy számítógépes, pénzügyi és internetes cégek részvételével létrejön egy olyan non-profit szervezet, amelynek célja, hogy a hamis gyógyszereket kínáló online gyógyszertárak ellen fellépjen. Az Obama-adminisztráció kezdeményezésére indult programhoz a Google és a Microsoft mellett a Yahoo, a MasterCard, a Visa, az American Express és a Paypal is csatlakozott. Az amerikai kormányzat reméli, hogy a csatlakozó cégek közreműködésével, például a bankkártya tranzakciók korlátozásával vagy a domain nevek zárolásával sikerül ellehetetleníteni az illegális patikák működését - írja a Yahoo News.

A National Association of Boards of Pharmacy becslése szerint Észak-Amerikában a forgalomba kerülő gyógyszerek 1-2 százaléka lehet hamis, ugyanakkor globálisan 2010-ben már mintegy 75 milliárd dolláros forgalmat bonyolíthattak a gyógyszerhamisítók. A hamisítványok jelentős részét hivatalosnak és legálisnak tűnő online weboldalakon keresztül értékesítik. Fogyasztásuk veszélyes, mivel ellenőrizetlen körülmények között készülnek, nem megfelelő hatóanyag tartalommal rendelkeznek, továbbá gyakran olyan egészségkárosító összetevőket is tartalmaznak, mint például a ragasztó és a krétapor.

Az együttműködés bejelentése kapcsán Victoria Espinel, a Fehér Ház szellemitulajdon-védelmi ügyekben illetékes koordinátora hangsúlyozta, hogy a hamis, továbbá vényköteles gyógyszereket recept nélkül értékesítő illegális gyógyszertárak aláássák a betegek védelmében hozott törvényeket, és veszélyeztetik a fogyasztók egészségét. A Google vonatkozó közleményében kiemelte, egyértelmű, hogy egyetlen cég önmagában nem tudja megoldani a gyógyszerhamisítás problémáját, így ez a kezdeményezés olyan előrelépés lehet, amelyet a vállalkozás szívesen támogat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!