MTI

Megduplázódott az okostelefonok világpiaci értékesítése

A harmadik negyedévben a világpiaci mobiltelefon forgalom 35 százalékkal 417 millióra nőtt, ezen belül 96 százalékos növekedéssel közel megduplázódott az okostelefonok forgalma, és részesedésük a teljes forgalomban már 19,3 százalékra bővült - írja a Gartner piackutató cég rendszeres negyedévi piaci elemzése.

"Az Apple és a Google operációs rendszerei rekord eladásokkal törtek előre a negyedévben" - mondta Carolina Milanesi, a Gartner kutatási elnökhelyettese. "Az Apple okostelefon piaci részesedése megelőzte a Research in Motion (RIM) részesedését az Egyesült Államokban, és felzárkózott a Google mögé. Az Android (Google) operációs rendszert alkalmazó készülékek eladásai szintén növekedtek, így az Android már a második legnagyobb számban alkalmazott operációs rendszerré nőtte ki magát az okostelefonok világpiacán."

Az okostelefonok piacán a Nokia vezeti az eladásokat. A Symbian operációs rendszeren futó készülékek piaci részesedése azonban 36,6 százalékra csökkent 44,6 százalékról. A Microsoft operációs rendszere a Windows Mobile részesedése 2,8 százalékra csökkent 7,9 százalékról, az új operációs rendszer a Windows Phone 7 piaci sikerét még nem lehet megítélni.

A mobiltelefon piacot messze a finn Nokia vezeti az értékesítésekben, de előnye rohamos ütemben csökken. Részesedése a világpiaci forgalomban a tavalyi 36,78 százalékról az idei harmadik negyedévben már 28,2 százalékra zsugorodott. A három legnagyobb mobiltelefonkészülék-gyártó mindegyikének csökkent a piaci részesedése a harmadik negyedévben. A Samsung részesedése 19,6 százalékról 17,2 százalékra, az LG részesedése 10,3 százalékról 6,6 százalékra zsugorodott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!