MTI

Számítógépes támadást kivédő gyakorlatot tartott az EU

Számítógépes támadást kivédő szimulációs gyakorlatot tartott csütörtökön az Európai Unió.

A "Cyber Europe 2010" gyakorlat során a szakértők több EU-tagállamra kiterjedő, létfontosságú online szolgáltatások ellen indított szimulált hackertámadás ellen próbáltak védekezni. A szimulációs forgatókönyv szerint a gyakorlatban részt vevő európai országok közötti internetkapcsolat fokozatosan megszűnik vagy jelentősen lelassul. A hálózati összeomlás elkerülése érdekében a tagállamoknak együtt kell működniük egymással.

A gyakorlatot az uniós tagállamok szervezték az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) és a Közös Kutatóközpont (JRC) támogatásával. A 27 tagállam mellett aktív félként vagy megfigyelőként részt vett benne Izland, Norvégia és Svájc is. Az egyes országokból különböző hatóságok - hírközlési minisztériumok, a kritikus informatikai infrastruktúra védelmét ellátó hatóságok, válságkezelő szervezetek, a nemzeti számítógépes biztonsági incidensekkel foglalkozó csoportok, nemzeti információbiztonsági hatóságok, valamint hírszerzési szervek - vettek részt a gyakorlatban. A maga nemében ez volt az első ilyen átfogó európai gyakorlat kibernetikai támadás kivédésére.

A gyakorlat során a szimulált támadás által érintett hálózati csomópontokról át kellett irányítani az internetes forgalmat, ellenkező esetben a polgárok, vállalkozások, illetve közintézmények nem vagy csak nehezen férnek hozzá online szolgáltatásokhoz, így például az elektronikus kormányzati oldalakhoz. A tagországok egymás után szembesültek egyre súlyosabb hozzáférési problémákkal, és megoldást csak a gyors, hatékony együttműködés, a közös reagálás hozhatott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #3
    Olvasd újra. A kormányzati külsős weboldalakról volt szó. El akarják kerülni hogy bepöccenj (ld. Összeomlás) ha nem tudsz időpontot foglalni az útlevélhosszabbításhoz, vagy nem tudod megnézni milyen papírokat vigyél magaddal nemzetközi jogosítvány készítéséhez.
  • Adenoma #2
    itt a nem létfontosságú rendszereket tesztelték/irányították át.
  • DeviloftheHell #1
    létfontosságu rendszereket nem kötök netre.... ha összekell kötni vmivel huzok külön kábelt hozzá akár több száz kilométerre is pénz van böven ezeknek