MTI

Titkos dél-koreai dokumentumokhoz jutottak kínai hackerek

Titkos dél-koreai kormányzati dokumentumokhoz jutottak feltehetőleg kínai hekkerek azáltal, hogy látszólag hivatalos dél-koreai emaileket küldtek szöuli tisztségviselőknek - adta hírül a Dzsung Ang Ilbo című dél-koreai napilap a kormányzó Nagy Nemzeti Párt (GNP) egyik képviselőjét idézve.

Az adatlopás akkor történt, amikor a külügyi és védelmi ügyekkel foglalkozó kormányzati dolgozók Kim Dzsong Il észak-koreai vezető kínai útjának részleteire utaló elektronikus leveleket nyitottak meg. E levelek látszólag az egyik dél-koreai elnöki hivatali tisztségviselőtől és egy diplomatától származtak, valójában azonban hekkerprogramokat tartalmaztak. A csalók a két legnagyobb dél-koreai portálon, a Naveren és a Daumon keresztül hajtották végre a kibertámadást, de a védelmi minisztérium az IP-címek vizsgálata alapján megállapította, hogy kínaiak állhatnak a számítógépes offenzíva mögött.

Az újság tájékoztatása szerint Li Jung Hjun kormánypárti képviselőnek van bizonyítéka arra, hogy legalább két védelmi jelentés kínai adathalászokhoz jutott, de részleteket nem közölt erről. A legfőbb dél-koreai hírszerző szolgálat már korábban figyelmeztette a kormányt a hivatalosnak tűnő elektronikus levelek veszélyeire.

Júniusban például a közigazgatási és biztonsági minisztérium által működtetett portál elérése lassult le teljesen, mert a szerver túlterhelése céljából egyidejűleg mintegy 120 kínai oldalról próbáltak meg hozzáférni. Tavaly egy hasonló - Szöul feltételezése szerint Észak-Korea által indított - kibertámadás bénított meg több dél-koreai és amerikai kormányzati oldalt. Washington azonban valószínűtlennek tartja, hogy Phenjan állt az offenzíva mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!