MTI

Nagy-Britannia szabályozná az online egészségpiacot

Az online egészségügyi szolgáltatások szigorúbb szabályozását sürgetik Nagy-Britanniában.

Az interneten felkínált egészségügyi információk, valamint a betegségek kockázatát előrejelző tesztek félrevezethetik és összezavarhatják az embereket, és felesleges szorongást kelthetnek - vélik brit orvosetikusok a terület kormányzati szabályzását sürgetve. A Nuffield Bioetikai Tanács jelentése szerint a magán DNS-tesztek "orvosilag vagy terápiásan értelmetlenek" lehetnek, hamis eredményeket adhatnak, illetve "homályos, megbízhatatlan vagy pontatlan" információkat. A szakértők az online felkínált egészségügyi szolgáltatásokra (adatok, DNS-tesztek és testszkennelés) vonatkozó akkreditációs rendszer bevezetésére szólították fel a brit kormányt, hogy a terület szabályozásával védjék a fogyasztók érdekeit.

"Az internet ma gyakran az első hely, ahol az embereket felszólíthatják, tudjanak meg többet egészségi állapotukról. Az embereknek tudniuk kell, hol kaphatnak szabatos egészségügyi információkat, hogyan vásároljanak biztonságosan gyógyszereket online, és miként használhatják fel mások a neten elküldött személyes információikat" - mondta Christopher Hood, a jelentés egyik vezető szerzője. A szakértők szerint a testszkennelést - számítógépes tomográfiát (CT) vagy mágneses rezonanciás vizsgálatot (MRI) - kínáló szolgáltatások gyakran egészségügyi ellenőrzésként hirdetik terméküket az interneten, ám "az elvégzett tesztek megbízhatósága kérdéses", vagy nincs klinikai jelentőségük.

A DNS-tesztekkel kapcsolatban kiemelték, hogy az esetek túlnyomó többségében minimális kockázatnövekedést jeleznek csupán egy-egy betegségcsoporttal kapcsolatban, amellyel az emberek semmi mást nem tudnak kezdeni, mint hogy egészségesebb életvitelt folytatnak. A tesztek eredményeit ráadásul nehéz értelmezni, így sokszor felesleges aggodalmat és szorongást váltanak ki az emberekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!