MTI

Észtországban lesz az EU informatikai ügynöksége

Észtország adhat otthont az Európai Unió új informatikai ügynökségének, miután Franciaország visszavonta pályázatát - jelentette be az észt belügyminiszter.

Marko Pomerants elmondta: Párizs és Tallinn megállapodott arról, hogy a 2012-től működő ügynökség székhelye Észtországban lesz. A hivatalos döntés várhatóan az EU decemberi csúcstalálkozóján születik meg. A 27-ek tavaly határoztak arról, hogy fel kell állítani egy ügynökséget a tagállamok informatikai rendszerének egyfajta koordinálására. A Franciaországgal kötött megállapodás alapján Strasbourgban maradnak a Schengeni Informatikai Rendszer (SIS) szerverei. A SIS-hez futnak be a schengeni övezet rendőrségi és igazságügyi szerveinek, továbbá a határőrségeknek azon adatai, amelyeket a tagállamok megosztanak egymással.

Az 1,3 millió lakosú országnak igen fejlett az informatikai rendszere, az EU-ban itt a legelőrehaladottabb az úgynevezett elektronikus kormányzat. Szinte nincs olyan államigazgatási szolgáltatás, amelyet a polgárok ne intézhetnének interneten. A teljes internetes lefedettsége és magas színvonalú elektronikus szolgáltatásai nyomán az ország angol beceneve E-Stonia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!