MTI

Nem kérnek a csehek a Google utcanézegetőjéből

Nem kérnek a csehek a Google utcanézegetőjéből, mert az amerikai informatikai óriásvállalat szolgáltatása sérti a polgárok személyiségi jogait - közölte a cseh adatvédelmi biztos.

A személyes adatok védelmével foglalkozó cseh hivatal április óta vizsgálja a Google kérését, hogy tovább bővíthesse a Prágában is elérhető népszerű szolgáltatását. A kérdésben illetékes hivatal a múlt héten jelentette be, hogy nem ad engedélyt a Street View bővítésére, akkor azonban nem tért ki a Google számára kedvezőtlen döntés indoklására. Az amerikai vállalat reményei szerint az elutasítás csak átmeneti és ha sikerül megállapodni a kifogásolt kérdésekben, további cseh területekkel bővülhet az utcaszintű műholdas térképek nagyfelbontású panorámaképeket is tartalmazó kiegészítése.

A Google akkor veszítette el számos ország bizalmát, mikor kiderült, hogy az utcanézeteket rögzítő, kamerákkal felszerelt járműveik "véletlenül" a titkosítás nélküli Wi-Fi hálózatokról is rögzítettek adatokat. Igor Nemec adatvédelmi biztos szerint a Google 2,7 méter magasságban található kamerái a kerítéseken túli magánterületekre is betekintést engednek, miközben a hivatalhoz tucatnyi panasz érkezett olyanoktól, akik nem akarták, hogy képmásuk, vagy tulajdonuk a világhálóra kerüljön.

A tisztviselő szerint a Google-nek ráadásul Csehországban nincsen az ország jogrendszerével összhangban tevékenykedő képviselete, amely jogosult lenne személyes adatok kezelésére. Az informatikai vállalat egyelőre még nem válaszolt a hivatal kifogásaira, azonban kijelentette, hogy addig nem folytatja az utcanézegető bővítését, amíg nem találnak megoldást minden problémára. A maps.google.com oldalon a Prágában és más cseh városokban korábban készült utcafelvételek továbbra is megtalálhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!