MTI

Elfogták a szlovéniai számítógépes vírus megalkotóját

Elfogták és kihallgatták a szlovéniai számítógépes vírus megalkotóját, akit több mint 12 millió számítógép megfertőzésével és egyéb virtuális bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak.

Leon Keder, a szlovén rendőrség szóvivője elmondta, hogy gyanúsítottat a kihallgatás után szabadon engedték, mert nem kell attól tartani, hogy hátráltatná a nyomozást, vagy megpróbálna elmenekülni az igazságszolgáltatás elől. Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) szerint az Iserdo néven ismert 23 éves szlovén fiatalt 10 nappal ezelőtt a szlovén és a spanyol rendőrség, illetve az FBI hosszan tartó nyomozása eredményeként Mariborban sikerült elfogni.

A fiatal hackert és társait azzal gyanúsítják, hogy a világ egyik legveszélyesebb vírusát hozták létre. A fertőzött gépekből álló, Mariposa elnevezésű hálózatot a spanyol rendőrség semmisítette meg márciusban. Három spanyol gyanúsítottat akkor őrizetbe is vettek, a vádak szerint ők felelősek azért, hogy 2008 év vége óta magánszemélyek, vállalatok és nyilvános gépek milliói fertőződtek meg a vírussal. A nyomozás során a hatóságok már kezdettől fogva arra gyanakodtak, hogy a vírust nem a spanyolok írták, hanem másoktól vették meg.

A hackertámadások jóval több mint fele az ezer legnagyobb amerikai vállalat és negyvennél is több nagyobb amerikai pénzintézet ellen irányult. A vírus révén elsősorban számlainformációkat és személyes adatokat loptak, majd eladták egy harmadik félnek. A hálózat nyomaira a kanadai Defence Intelligence cég bukkant 2009 májusában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!