MTI

Honlapok százai reklámozzák az étkezési zavarokat

Honlapok százai adnak tanácsokat az étkezési zavarokkal küzdőknek, hogyan adjanak le minél többet, miként rejtsék el anorexiájukat hozzátartozóik elől, vagy éppen hogyan hánytathatják meg magukat a leghatásosabban - állapította meg egy amerikai tanulmány.

Dina Borzekowski, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársa kollégáival 180 internetes oldalt vett szisztematikusan górcső alá. "Néhány oldal olyan veszélyes ötleteket és zavaró anyagokat tartalmaz, amelyek egyenesen arra ösztönzik a felhasználókat, hogy továbbra is fenntartsák egészségtelen étkezési szokásaikat" - fejtette ki Borzekowski. Az anorexia, vagyis az étvágytalanság miatt kialakuló kóros soványság a fiatal nők mintegy egy százalékát érinti. A kétszer olyan gyakori bulimia esetében az érintettek falási rohamait kényszeres önhánytatások követik.

A tanulmány szerint a vizsgált internetes oldalak 91 százaléka szabadon hozzáférhető, 85 százalékuk az anorexiát reklámozza, gyakran csontsovány hírességek képeivel illusztrálva a javaslatokat. Nyolcvanhárom százalékuk konkrét tippeket ad az anorexiásoknak és a bulimiásoknak, 38 százalékuk pedig ahhoz is tanácsokkal szolgál, hogyan lehet elszakadni a túlzottan karcsú szépségideáltól. A tanulmány egyik vezetője, Rebecka Peebles szerint a honlapok nagyon különbözőek, az érintettek ellentmondásos érzelmeit tükrözik: az étkezési zavarokkal küzdők ugyanis egyes napokon meg akarnak szabadulni problémájuktól, máskor azonban teljesen érdektelenné válnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ADAMEX9 #1
    1. A férfiaknak sosem tetszettek a vékony nők.
    2. Aki hülye, haljon meg.