MTI

Nem lehet betiltani a kontaktlencse netes árusítását

Az Európai Unió bíróságának véleménye szerint kereskedelmi korlátozásnak minősül a kontaktlencse internetes árusítási tilalma.

Az "import mennyiségi korlátozásával azonos hatású" intézkedésnek minősül az Európai Bíróság illetékese szerint az a szabályozás, amely a kontaktlencse forgalmazását csak gyógyászati segédeszközök szaküzletében és szakképesítéssel rendelkező személyek számára teszi lehetővé, és amely megtiltja az interneten történő értékesítést. Az uniós bírói testület egy magyar ügy nyomán foglalkozik a kérdéssel. Kedden Luxembourgban hozták nyilvánosságra Paolo Mengozzi főtanácsnok előzetes állásfoglalását. A bíróság ezt figyelembe véve mond majd ítéletet az ügyben, de nem feltétlenül (bár az eddigi tapasztalatok alapján a legtöbb esetben) követve a főtanácsnok véleményét.

Az ügyben a Baranya Megyei Bíróság lényegében arról kérdezte az Európai Bíróságot, hogy ellentétes-e az áruk szabad mozgásának elvével az a magyar jogszabály, amely nem teszi lehetővé a kontaktlencse internetes forgalmazását.

A főtanácsnok szerint nem releváns az a kérdés, hogy a kontaktlencse-forgalmazás a beteg fizikai jelenlétét megkívánó egészségügyi tanácsadásnak minősül-e. Az internetes forgalmazás tilalma az indítvány szerint kereskedelmi korlátozásnak minősül, és "az ilyen szabályozást nem igazolják az emberek egészségének és életének védelmével kapcsolatos okok annyiban, amennyiben az ilyen cél kevésbé korlátozó intézkedésekkel is elérhető".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vjani79 #2
    Még az kéne, hogy betiltsák. Az nem jut az okosok eszébe, hogy valaki falun lakik és nincs optika a közelében?! Én rendszeresen a netről rendelem a www.kontaktlencse.gudu.hu webáruházból. Sokkal olcsóbb még postaköltséggel is, mintha bemennék valamelyik közeli városba. Remélem egyszer kilépünk az EUból, mert ez már tényleg gáz amit művelnek!
  • Tetsuo #1
    Az EU 20 ev mulva meg fog szunni az ehhez hasonlo impotens szabalyok miatt..