MTI

Egyesítik Alzheimer-adatbázisaikat a gyógyszercégek

Szokatlan lépésre szánta el magát tucatnyi versengő gyógyszercég: megosztják egymás közt több ezer Alzheimer-kórban szenvedő páciens adatait abban a reményben, hogy a többletinformáció felgyorsíthatja az új kezelési módok kifejlesztését.

A pénteken bejelentett adatbázisba 4 ezer ember adatai kerülnek be. Létrehozataláról az amerikai kormányzat és a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) illetékeseivel is egyeztettek. A szokatlan összefogást az indokolja, hogy eddig egyik kísérlet a másik után fulladt kudarcba, amellyel hatékony Alzheimer-szert kívántak létrehozni. A lefolytatott klinikai próbák információinak egyesítésével a tudósok olyan trendek után kutathatnak, melyek jelzik, milyen irányban haladjanak tovább a tanulmányokkal. Az adatbázis elsősorban olyan agykutatók számára lesz elérhető, akik nem kötődnek gyógyszervállalatokhoz.

Az egyesített adatbázis a gyógyszerkutatások felgyorsításához vezethet más jellegű neurodegeneratív kórképek, például a Parkinson-kór esetében is. A részletes információk memóriatesztek, agyi szkennek, vérelemzések eredményeit tartalmazzák, melyeket az amerikai gyógyszerügyi hivatal, az FDA eddig is megkapott a cégektől külön-külön. Az adatok egységes kezelése a biztonságosság eldöntésében is segítheti a szabályozó hatóságot.

Az összefogást a Critical Path Institute elnevezésű nonprofit szervezet az FDA-val együttműködve vezeti, tagja egyebek közt a GlaxoSmithKline, a Pfizer és az AstraZeneca gyógyszeripari óriásvállalat, valamint több betegszervezet is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!