Gyurkity Péter

Nem lesz HP okostelefon

A Palm felvásárlása a HP által sokak számára meglepetést okozott, számos találgatást indított útjára, a cég vezetése azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket - ők nem okostelefonokban gondolkodnak.

Amikor április végén hivatalossá vált, hogy a Palm a HP tulajdonába kerül, több elemző rögtön arra gondolt, hogy a szórakoztatóelektronika szinte minden területén jelen lévő óriás szeretné ismét kipróbálni magát a mobil szegmensben. Saját és a Compaq nevével fémjelzett megoldásaikat (PDA-k és egyéb hordozható eszközök) ugyan évekkel ezelőtt leépítették, ám úgy tűnhetett, hogy most újra megpróbálkoznak, ezúttal friss indulóként, külső erőre támaszkodva.

Nos, a HP vezérigazgatója, Mark Hurd, gyakorlatilag megsemmisítette ezen spekulációkat, amikor a hónap elején adott interjújában kijelentette, hogy nem látják értelmét beszállni az okostelefonok terén folytatott versengésbe. Nem kívánnak több milliárd dollárt költeni az indulásra, illetve eredeti elképzeléseikben sem szerepeltek ilyen készülékek. Ők inkább a Palm másik fontos fejlesztésére fenték a fogukat, jelesül a WebOS névvel illetett mobil operációs rendszerre, amely véleményük szerint fontos adalékká válhat a HP saját eszköztárában.


A WebOS felhasználását illetően máris elhangzott egy érdekes pont, ez pedig az internetelérést támogató nyomtatók családja, ezen készülékekben belátható időn belül megjelenik az operációs rendszer. Ez azonban természetesen nem az egyetlen kategória, ahol a HP hasznosítani kívánja a szoftvert, víziójuk szerint ugyanis a WebOS egy új univerzális platformban egyesítheti szinte minden hordozható és nagyobb méretű fejlesztésüket, legyen szó set-top-boxokról, vagy akár az új tábla PC-kről. Korábban már meg is jelentek olyan híresztelések, miszerint érkezőben van a HP saját, WebOS-re épülő táblája, ám hivatalos információk még nem érkeztek erről.

A cég tehát elsősorban meglévő termékeit egyesítené a szoftveres platformmal, nem törekednek új területek meghódítására - legalábbis ami az okostelefonok és hasonló fejlesztések szegmensét illeti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #6
    A cikk címéhez szólva: természetesen most is VANNAK HP okostelefonok, csak nem WobOS-el. :)
    És nem igazán hiszem el az illetékesnek, hogy nem akarják a WebOS-t felhasználni ...
  • Rexhawk #5
    akkor most dobhatják ki a palm pré készülékeket? mert se szervíz, se szolgáltatások nem lesznek.
  • pixx #4
    Nyilván valamiért megvették, lehet kiszedik belőle, amit akarnak, majd tovább adják...
  • asysoft #3
    Nekem volt kemény 3 napig egy Tungsten E-m (kijelző érintésekor sípolt a fejhallgatókimenet, 1 hónapos szervizelés után visszahozták ugyan úgy - mivel már nem volt több raktáron/forgalmazónál, visszaadták a pénzt, s vettem belőle egy HP iPaq-et...), OS-t nagyon szerettem, sokkal átgondoltabb volt a felülete, mint a WM-eknek, bár már akkoriban is sok kritika érte az OS-t elavultsága miatt (pl nem támogatta rendesen a multitaskingot, bár zenét tudott a háttérben lejátszani - ismerős?). Sajnálom, hogy a gyártó elbénázta a dolgokat, évekig lehetett hallani, hogy itt a PalmOS6, volt is hozzá SDK/emulátor, de csak nem jelent meg; hardvert tekintve Tungsten T3-al voltak a csúcson, utódai rendre kevesebbet tudtak... Érthetetlen. WebOS is ígéretesnek tűnik, de a webalapú technológiákkal történő fejlesztés szerintem agyament ötlet (erre csak rájöttek ők is, hogy javascriptes játékokkal közelébe nem érnek az iPhone sikerének), kár, hogy Pré minősége állítólag nem a legjobb - ezen segíthetett volna a HP, de szerintem rossz döntést hoztak...
  • fergusonpapa #2
    Nehéz.(súlyra)
  • Ferrer #1
    Volt valakinek PalmOS készüléke? Milyen volt a maga idejében? Én csak arra emlékszem, hogy méregdrága volt az ilyennel szerelt készülék :)