MTI

NSA: az USA verje vissza a kibertámadásokat

Az Egyesült Államoknak gyorsan és keményen vissza kell vernie az őt érő kibertámadásokat, a fenyegetéseket akkor is hatástalanítania kell, ha a támadó kiléte ismeretlen - idézték hírportálok a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatóját.

Amerikának nem szabad visszariadnia attól, hogy fellépjen olyan országok ellen, mint Irán vagy Észak-Korea attól tartva, hogy azok kibertámadást indíthatnak ellene - mondta egy kongresszusi meghallgatáson az ország legnagyobb felderítő szervezete élén álló Keith Alexander altábornagy. Beszámolójában - amelynek szövege szerdán vált ismertté - kifejtette: nyilvánvaló, hogy egy kiberháborúban az Egyesült Államok infrastruktúráját károk érhetik, a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni.

Megfigyelők kiemelték: Alexander figyelmeztetése arra utal, hogy egyre nagyobb a kiberterrorizmus veszélye. Ez a jelenség nem ismer országhatárokat, a fény sebességével terjed, és a titokban maradó támadók ártatlan internetezők számítógépein keresztül akár több földrésznyi távolságból súlyos károkat okozó akciókat indíthatnak. A háromcsillagos tábornokot jelölte Robert Gates védelmi miniszter az újonnan létrehozandó Kiber Parancsnokság vezetőjének.

Barack Obama elnök tavalyi helyzetértékelésében kifejtette: az amerikai számítógépes hálózatok folyamatos támadásoknak vannak kitéve, és a kiberfenyegetés az ország gazdasági biztonságát és nemzetbiztonságát érő legkomolyabb kihívások közé sorolható. Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon tavaly nyáron hagyta jóvá az internetes védelmi parancsnokság létrehozásának tervét, elsősorban a katonai számítógépes hálózatok védelme érdekében.

Alexander tábornok a szenátusban elmondta: már eddig is több fenyegetést, behatolást és támadást hárítottak el a kibertérben, azt azonban nem tudni, hogy az amerikai ellenakciók mennyire voltak sikeresek a bűnözők, terroristák vagy más államok elrettentésében. Azt mondta, hogy bár a kiberhadviselésre egyelőre nincsen jogi szabályozás, Amerikának - az érvényes háborús elvek alapján - törvényes joga lenne önvédelem esetén ellentámadásra. Alexander hangsúlyozta: bármilyen internetes ellentámadáshoz - amely például egy idegen országbeli hálózat megbénítását célozná - az amerikai elnök jóváhagyására van szükség. Azzal kapcsolatban is kifejtette álláspontját, hogy Washingtonnak előzetesen egyeztetnie kellene-e azzal az országgal, amelynek területéről a támadást indították. A tábornok válaszát titkosították.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!