MTI

Újságírás-informatika szakot indít a Columbia Egyetem

Újságírás-informatika szakot indít mesterfokozaton az Egyesült Államok egyik vezető felsőoktatási intézménye, a New York-i Columbia Egyetem annak jeleként, hogy az internet lassan teljesen átformálja az amerikai médiát.

Ez a párosítás a digitális média műszaki vonatkozásaiban és a hírgyártásban egyaránt jártas szakemberek új nemzedékét fogja felkészíteni a mesterség új kihívásaira egy gyorsan változó médiakörnyezetben. A végzett diplomások az általuk létrehozott új alkalmazásokkal és online eszközökkel hozzájárulhatnak az újságírás fogalmának átértelmezéséhez is - emelte ki közleményében a Columbia. Az új szakra a tervek szerint ősztől fogadnak jelentkezőket, akik öt szemeszteren át folytatják majd tanulmányaikat: három félévet járnak a műszaki tudományi karra és két félévet az újságírói karra.

"Alighanem ez az újságírás aranykora: egyre több ember egyre több hírforráshoz jut hozzá, mint a történelemben bármikor" - mondta Bill Grueskin, az újságírói kar dékánja, aki úgy véli, hogy a legtöbb szerkesztőség ugyanakkor még nem sajátította el teljesen a digitális forradalom újdonságait. "A program célja, hogy olyan diplomásokat bocsássunk ki, akik a legmagasabb szinten művelik az újságírást és műszaki ismereteik az adatbányászattól a számítógépes képalkotásig terjednek" - hangoztatta.

"Az új technológia alaposan megváltoztatja a hírek létrehozását, ismertetését és terjesztését" - tette hozzá Shree Najar számítástechnika-professzor. Az induló szak "az újságírók új nemzedékét vértezi fel olyan műszaki tudással, amely ahhoz szükséges, hogy új és izgalmas digitális technológiákat hozzanak létre, ezek pedig újra definiálhatják a mai értelemben vett újságírást" - hangsúlyozta. A Columbia tudomása szerint ebben a tárgykörben ez lesz az első igazán integrált egyetemi program, amelyet még New York állam oktatási minisztériumának is jóvá kell hagynia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!