Berta Sándor

iPhone-alkalmazás segíthet az energiamegtakarításban

Túl sok vizet használtunk el vagy túl sokat fogyaszt a hűtőszekrény? Egy iPhone-program ezekre a problémákra nyújt megoldást.

A Green Pocket nevű IT-cég munkatársai egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely megmutatja a felhasználóknak, hogy mely háztartási rendszerekben takaríthatnak meg energiát. Az elsősorban iPhone-készülékekre telepíthető és azokon futtatható alkalmazás akár már a hónap közepén figyelmezteti a tulajdonosát, hogy ha túlzottan sok áramot fogyasztott, ugyanakkor képes hasznos tanácsokat is adni.

"A felhasználó a hónap elején beállítja, hogy mennyi pénzt hajlandó vagy tud kifizetni az energiafogyasztásáért. A szoftverünk a határérték elérésekor automatikusan jelez, akár egy iPhone képernyőjén, egy fali kijelzőn vagy egy portálon" - jelentette ki a vállalat szóvivője. A rendszer hamarosan már arra is képes lesz, hogy megmutassa az embereknek a lakásaikban található egyes berendezések fogyasztását.

A szolgáltatás jelenleg az áram-, a víz- és a gázfogyasztást tudja mérni, valamint a segítségével kimutatható egy adott háztartás széndioxid-kibocsátása és az ezzel kapcsolatos költségek is. A program számos tényezőt figyelembe vesz, így például az időjárási adatokat és mondjuk télen nem fog azért külön riasztani, hogy miért fogy tízszer annyi gáz. A Green Pocket az alkalmazást egyelőre csak energiaszolgáltatók számára tette elérhetővé. A cél az, hogy az egyes cégek rávegyék az ügyfeleiket a szoftver használatára."A cégünk tavaly júniusi megalapítása előtt fél éven át tanulmányoztuk az ágazatot" - emelte ki a szóvivő.

Aligha választhattak volna jobb időpontot a piacra belépésre, ugyanis Nyugat-Európában január elseje óta az új építésű házak építői kötelesek intelligens árammérőkkel ellátni az épületeket. 2022-ig kereken 40 millió háztartást szerelnek fel ilyen készülékekkel és ez becslések szerint összesen 7 milliárd euróba kerül majd. A Green Pocket esetében a cégalapítás óta eltelt fél év pont arra volt elég, hogy a szakemberek felmérjék a fogyasztói igényeket és kifejlesszék, majd tökéletesítsék a rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    egy kikapcsolo program tobbet segitene..