Napi Online

A HP felvásárolja a 3Comot

A Hewlett-Packard, a világ legnagyobb PC-gyártója és egyik legnagyobb számítástechnikai szolgáltatója 2,7 milliárd dollárért felvásárolja a 3Comot, amivel megvetheti a lábát a hálózati eszközök piacán is.

A 3Com részvényesei 7,90 dollárra számíthatnak minden egyes papírjukért, ami 39 százalékos prémiumot tartalmaz a társaság szerdai záróárához képest. A HP évek óta követi azt a stratégiát, hogy cégfelvásárlásokkal igyekszik betörni, illetve terjeszkedni olyan piaci szegmensekben, amelyek nagyobb profitot ígérnek a pc-gyártásnál. Ennek jegyében vásárolta meg például tavaly az Electronic Data Systemst (EDS), az egyik legpatinásabb informatikai szolgáltatót 13,2 milliárd dollárért.

A 3Com megszerzésével nem csupán a cég termékei és mérnökei kerülnek a HP-hez, hanem a vállalat erős kínai piaci pozíciója is. Szakértők szerint a cég a hálózatieszköz-piac leginkább alulértékelt társasága, ugyanakkor vállalatoknak kínált termékportfóliója szélesebb, mint bármely versenytársáé, kivéve a Ciscót, a részpiac legnagyobb szereplőjét. A 3Com nemrégiben írt alá néhány jelentős szerződést európai megrendelőkkel, köztük a francia postával és vasutakkal.

Dave Donatelli, a HP hálózati eszközökért felelős vezetője úgy véli, hogy vállalata a 3Com megszerzésével a Cisco után a második legnagyobb szállítóvá válhat e szakterületen. A vállalatoknak sokba kerül egyedi számítástechnikai hálózataik fenntartása, ehelyett úgynevezett dobozos, azaz kész megoldásokat akarnak, amilyeneket ezentúl a HP-tól is beszerezhetnek. Emellett a PC-gyártó a felvásárlással visszavág a Ciscónak, amely idén tört be a HP "felségterületére", a szerverszámítógépek piacára.

A 3Com sokáig a Cisco után a második legnagyobb vállalat volt a hálózati eszközök gyártásában, ám rosszul jött ki az internetgazdaság lufijának tíz évvel ezelőtti kipukkadásából. Versenytársa megszerezte ügyfelei jelentős részét és rossz helyzetéből már másfél évvel ezelőtt is új tulajdonosok keresésével próbált menekülni. Az akkori ügylet azért esett kútba, mert az egyik vevőjelöltet, a kínai Huaweit megfúrta az amerikai törvényhozás, a politikusok ugyanis el akarták kerülni, hogy a 3Com hackerellenes technológiái kínai kézbe kerüljenek.

A 3Com megszerzésével nem csupán a cég termékei és mérnökei kerülnek a HP-hez, hanem a vállalat erős kínai piaci pozíciója is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!