HENT hírlevél

Az internet fejlődését is gátolja a kalózkodás

Egy pekingi internetes konferencián elhangzott előadás szerint a kínai kalózkodás nem csak a kreatív iparágakra van negatív hatással, de az egész online iparág működését ellehetetleníti, útját állva a fejlesztési lehetőségeknek.

A napokban Pekingben megtartott, Kína legnagyobb internetes konferenciáján felszólaló Charles Zhang az internet fejlesztését akadályozó tényezőknek nevezte a kalózkodást és az illegális letöltést. Kína legrégebbi webcégének, a Sohu.com-nak a vezetője szerint az internet fejlettsége Kínában elérte azt a szintet, ahol a szellemi tulajdonjogok védelme nélkülözhetetlenül fontossá válik. E nélkül azonban a fejlesztések és a fejlődés üteme megtorpan, mivel a kalózkodás miatt nem áll majd elegendő szellemi és anyagi tőke az ipar rendelkezésére.

Zhang egyike azoknak a kisszámú, de egyre jelentősebb kínai médiaszereplőknek, akik folyamatosan lobbiznak a kormánynál a kalózkodási helyzet kezelése érdekében. Mindemellett a Sohu.com vezérigazgatójaként kezdeményező és vezető tagja annak a 110, főként online tartalomszolgáltatásban érintett jogtulajdonos által alkotott jogvédő csoportnak, amely az online kalózkodás elleni hatékonyabb fellépés érdekében szerveződött.

Zhang szerint a kalózkodás gyakorlatilag egy áttörhetetlen akadályt képez Kína filmipari fejlődése előtt is, hiszen a moziban bemutatott filmek alig 1-2 napos átfutási idővel elérhetővé válnak a feketepiacon. A szakember felszólalásában hangsúlyozta, az online kalózkodás helyzetének kezelésével a fizikai hordozókkal való visszaélések száma is csökkenthetővé válna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sparrow35 #4
    Vagy inkább egyfajta természetes úton segít a kalózkodás kiszelektálni a gagyi szemetet? Igaz hogy pár értékes project is veszteséges lehet, de azokon semmi nem segít, mert az igénytelenség miatt buknak.
  • Flang3r #3
    és mégis mit akarnak tenni az olyan programok ellen, mint a TOR és/vagy a torrent ?
  • jebela #2
    Én is arra vágyok mint titokban mindenki...kínai filmeket a mozikban.
  • Hegi90 #1
    o rly?