MTI

Elfogadta az egységes mobiltöltőszabványt az ENSZ

Jóváhagyta a maroktelefon-töltők egységes jövőbeni szabványát pénteken a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU), sok kényelmetlenségtől és szükségtelen kiadástól megkímélve az ügyfeleket.

A nagyobb mobiltelefon-gyártók már június 29-én kötelezettséget vállaltak arra, hogy egységesítik töltőiket, s bár az ENSZ genfi székhelyű szakosított szervezete által jóváhagyott nemzetközi szabvány elfogadása nem kötelező, attól általában nem szoktak eltérni. Így a jövőben várhatóan minden mobiltelefon majd egy, a digitális kamerákéhoz hasonló mikro-USB csatlakozó segítségével lesz feltölthető.

Az ITU közlése szerint egyes gyártók várhatóan lecsatolható adapterrel árusítják majd a szabványtöltőt, amely így az USB-portálon keresztül akár a számítógéphez is csatlakoztatható lesz, bár a komputeren át történő feltöltés több időt vesz igénybe, mint a fali konnektor használata. Jelenleg több tucatnyi különböző mobiltöltő van forgalomban, ezek nem csereszabatosak, sok kényelmetlenséget okozva a felhasználóknak.

Az ITU szerint a töltők egységesítése akár 50 százalékkal is csökkentheti a készenléti áramfelhasználást, és ennek eredményeként 13,6 millió tonnával kevesebb üvegházhatást okozó gáz kerülhet a légtérbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #4
    Lecsatolható USB adapter? Szóval azt a kábeldarabot is mindig magamnál kell hordanom?

    B*sszák meg, csak a felhasználónak ne legyen kényelmes!!!
  • Rexhawk #3
    a Hyphone használni fogja ezt a szabványt? Ja hogy nem kötelező...akkor nem.
  • kasika #2
    nekem is kéne egy USB-portál :D

    amúgy az új nokiákon micro-usb van, régen volt ugye a kis trapéz alakú miniusb.

  • torcipepe #1
    csak aztán nehogy az legyen, hogy minden gyártó saját miniUSB dugót használjon. mert pl az újabb nokiákon lévő lapos dugóra is az van írva hogy usb.