MTI

Kuba nem ad kiutazási engedélyt legismertebb bloggerének

Megtagadták a kiutazási engedélyt a kubai hatóságok a karibi szigetország legismertebb bloggerétől, Yoani Sáncheztől, aki internetes naplójában rendszeresen bírálja a kommunista vezetőket - közölte maga az érintett.

Yoani Sánchezt a New York-i Columbia Egyetem újságíródíjjal jutalmazta, de a kiutazási engedély hiányában Sánchez nem utazhat el a díjkiosztó ünnepségre. A blogoló helyi idő szerint kedden Havannában úgy nyilatkozott, hogy a kiutazási engedély megtagadása csak megerősíti, mennyire keveset változott a helyzet Kubában, s a szigetország lakóit mennyire gyermekként kezeli az állam. Sánchez azonban nem szomorkodik, örül a kitüntetésnek és annak, hogy nézetei továbbra is megjelenhetnek a világhálón.

A blogger nem tartja magát ellenzéki személyiségnek, de a havannai hétköznapi élet abszurditásait bemutatva írásaiban rendszeresen bírálja a kubai kommunista hatóságokat, amelyek állítása szerint immár negyedszer tagadták meg tőle a kiutazási engedélyt. Sánchez naplóbejegyzéseit Kubában kevesen olvassák, mert a hatóságok erősen korlátozzák a lakosság internet hozzáférését.

A londoni székhelyű Amnesty International (AI), a világ legnagyobb emberi jogi szervezete közleményében felszólította Raúl Castro kubai elnök kormányát, törölje el a Yoani Sánchez mozgásszabadságát korlátozó előírásokat, amelyeket az AI "felesleges büntető intézkedéseknek" nevezett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!