MTI

Minden ötödik internetező a bűnözők áldozata

Az informatikai, internetes biztonsági megoldásokat szállító Symantec felmérése szerint minden ötödik ember áldozatul esik a kiberbűnözésnek, s ma már a világháló tolvajai nemcsak adatot és pénzt lopnak, hanem személyazonosságot is.

A Symantec budapesti sajtótájékoztatón bemutatott elemzése szerint a netes bűnözők hamis e-mailekkel, hazug webhelyekkel és reklámokkal szedik rá a gyanútlan áldozatokat, hogy kicsikarják személyes adatukat és bankkártya számukat. Az online feketepiacon azután a kiberbűnözők a legtöbbet ajánlónak adják el ezeket az adatokat. Egy hitelkártya információ 0,6-30 dollárt, egy teljes banki azonosító pedig 10-1.000 dollárt is érhet a feketepiacon. A bűnözés mértékét mutatja, hogy a Symantec 2008-ban havi átlagban több mint 245 millió támadást hiúsított meg a világon.

Gazdag Tibor rendőr alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályának osztályvezetője a tájékoztatón elmondta, hogy a felhasználók 1 ezreléke követ el jogellenes cselekményt a neten, ám azt nem tudni, hogy ők a világ melyik részén élnek, s kiknek a sérelmére teszik ezt. Az interneten a bűnözésnek sincsenek határai, miközben egy ország rendőrsége számára léteznek korlátok, így a munkáját az is nehezíti, hogy sokszor nem egyértelmű, kinek kell megkezdenie a nyomozást. Hozzátette: mivel a bűnözők mindig egy lépéssel a bűnüldözők előtt járnak, a legjobb módszer a károk megelőzése.

Az alezredes elmondta, hogy nemzetközi szinten a legjellemzőbb bűncselekmények közé tartozik az adathalászat, a csalások, az ipari kémkedés, illetve más vagy saját hálózatok használata jogellenes tevékenységre, például fájlcserére. Magyarországon azonban a rágalmazás, a személyes adattal való visszaélés, a becsületsértés, valamilyen kisebbség elleni izgatás, és a tiltott önkényuralmi jelképekkel való visszaélés is jellemző. Gazdag Tibor egy elemzést ismertetve elmondta azt is, hogy 5 éven belül nagyobb lesz a bűnözés világhálón, mint fizikai, való világban.

A tájékoztatón bemutatták a Symantec új alkalmazását, amely a kártevő fájlt egyedisége és megkülönböztető jelei alapján azonosítja, s figyeli egyebek mellett a korát, a letöltés forrását, a digitális ismertető jegyeit és elterjedtségét. A Quorum a Symantec önkéntes felhasználói közönségének névtelen szoftverhasználati mintáit használja a vadonatúj kémszoftverek, vírusok és férgek automatikus észlelésére. A Symantec védelemtechnikai és reagáló szervezete, a Security Technology and Response - STAR, a világ több pontján levő reagáló központjaiban figyeli az interneten található több mint 130 millió rendszerből érkező, kártékony programkódokról szóló jelentéseket. A STAR több mint 200 ország 40 ezer hálózati érzékelőjétől kap adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!