MTI

Internetelvonó nyílt Seattleben

A Seattle elővárosában, Fall Cityben lévő centrumban egyidejűleg hat páciens vehet részt a 45 napos programon, amely a világháló és a számítógép időgyilkos és szenvedélyes használatát próbálja gyógyítani.

A centrum első és eddig egyetlen betege Ben Alexander. A tizenkilenc éves fiú szinte minden éber pillanatát a Word of Warcraft elnevezésű online játékkal töltötte - napi 16-17 órát. Ennek eredményeképpen két félév után abbahagyta az iowai egyetemen folytatott tanulmányait. Először egy hagyományos elvonókúrán vett részt, sikertelenül, majd 14.000 dollárért (több mint 2,5 millió forint) részt vett a Restart programján, amely végül elérte a várt sikert. A program terápiája pszichoterápiás beszélgetéseket, gyakorlati munkát és sportot is tartalmaz.

Hilarie Cash, a központ vezetője elmondta, eddig csak hagyományos formában kezelték az internetes szenvedélybetegségeket. Megnevezett néhány figyelmeztető jelzést, amely betegségre utal: ilyen például a család és barátok elhanyagolása a net miatt, a világhálón töltött idő alatt eufória, azon kívül pedig nyugtalanság, levertség érzése, bűntudat és szégyenérzet. Egyéb testi jelei is lehetnek: többek között az alvási szokások, testsúly megváltozása, fej- és hátfájás. A jelek azonban egyéb pszichológiai problémára is utalhatnak, például depresszióra vagy az autizmus egyes változataira.

Ronald Pies, a syracuse-i orvosi egyetem pszichológiaprofesszora szerint sok "internetfüggő" súlyos depresszióval, különböző személyiségzavarokkal vagy szociális fóbiákkal is küszködik, amelyek gátolják őket abban, hogy teljes, kiegyensúlyozott életet éljenek és szemtől-szembe létesítsenek kapcsolatot emberekkel. Azért is fontos ezeknek a mélyebben rejtőző problémáknak a kezelése, hogy ne léphessen fel a szenvedélybetegség másik változata.

Eddig az Amerikai Pszichiátriai Egyesület az internetfüggőséget nem kezelte önálló zavarnak. Jelenleg megvitatják, hogy felvegyék-e a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve című kötet új, 2012-re tervezett kiadásába. Ez a betegbiztosításra is befolyással lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)