MTI

Késik az informatikai felnőttképzési program indulása

A magyar gazdaság versenyképességét is növelő, tavaly májusban bejelentett informatikai felnőttképzési program (TITAN) azért nem indult el, mert az államigazgatás még nem tette elérhetővé a korábban megígért 11 milliárd forintos uniós támogatás elérését a szervezők számára.

Klotz Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége főtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a program az eredeti tervek szerint az idén januárban indult volna, ám megfelelő állami támogatás és szabályozás híján a TITAN azóta sem vette kezdetét. Függetlenül attól, hogy tavaly október óta a szervezők folyamatosan konzultálnak az állam képviselőivel, így a Miniszterelnöki Hivatal illetékes munkatársaival, például az elektronikus kormányzati központban - tette hozzá.

A TITAN, Tréning-keretprogram az Információs Társadalom Alkalmazkodóképességének Növelésére akciót a Microsoft kezdeményezte, s Magyarországon tavaly májusban Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök és Steve Ballmer, az informatikai cég vezérigazgatója közösen jelentette be az indulását. A program megvalósításában részt vesz a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács (MEFIT) és több, a magyar informatikai piacon érdekelt vállalkozás is.

Drajkó László, a Microsoft Magyarország vezérigazgatója az eseményen elmondta, az informatikai cégek ezrei várják a program indulását, mert hatékonyabbak szeretnének lenni a gazdasági válság idején is. Hozzátette, a szervezők és az érdekelt vállalatok évi 2,2 milliárd forint értékű, jogdíjakat, licenceket és pénzügyi támogatást tartalmazó felajánlást tettek, s várják, hogy mikor indulhat a program. Drajkó László elmondta, a keddi sajtótájékoztatót is azért szervezték, hogy sürgessék a TITAN indulását.

Az eseményen nyilvánosságra hozott közlemény szerint a szervezők nem tettek le a program megvalósításáról, s elképzelhetőnek tartják, hogy az állam által a munka-erőpiaci képzésre elkülönített 12 milliárd forintból jövőre elkezdődhet a TITAN is. A tervezett projekt az eredeti szándékok szerint minden kis- és közepes cég számára elérhető lesz azért, hogy növelni tudják digitális képességüket. A kezdeményezés lényege, hogy a magyar piacon is minél több jól képzett információ- és kommunikációtechnológiai szakembert képezzenek a magyar vállalatok nemzetközi versenyképességének növelése és az e-Befogadás társadalmi és gazdasági alapjainak megteremtése érdekében.

A TITAN program három célt fogalmaz meg, így azt, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára is a hétköznapok természetes része legyen a magas fokú számítógép-használat és a digitális írástudás. A másik cél az, hogy csökkenjen az informatikai szakemberhiány, ami nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is érzékelhető. A harmadik cél pedig az, hogy az általános oktatás keretében is tanítsák a digitális írástudást, a számítógépes ismereteket.

Az eredeti cél az volt, hogy az első évben 10 ezer informatikai szakemberhez, 25 ezer üzleti vezetőhöz jusson el a program, illetve ezen túlmenően százezres nagyságrendben a munkavállalókhoz is. A több mint 10 milliárd forint forrásigényű TITAN-programot 2009-2010-2012-re tervezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!