MTI

Azerbajdzsánban bíróság elé állítottak két blogolót

Büntetőper indult két internetes naplót vezető ellenzéki ellen pénteken Azerbajdzsánban.

Emberi jogi szervezetek a másként gondolkodók elhallgattatását célzó kísérletnek és a feltörekvő internetes médiának szóló figyelmeztetésnek minősítették az eljárást.

A 26 éves Adnan Hajizadét és a 30 éves Emin Millit idén júliusban, egy bakui kávézóban történt incidenst követően vették őrizetbe. A két férfi azt állítja, hogy indokolatlan támadás áldozataivá váltak, a rendőrség azonban garázdasággal és könnyű testi sértéssel gyanúsította meg őket. A bíróság akár ötéves börtönbüntetést is kiszabhat rájuk, ha bűnösnek találja őket.

A két férfit röviddel az után fogták el, hogy Hajizade blogjában olyan gúnyrajzot tett közzé, amelyen Ilham Aliyev azeri elnök szamárnak öltözve tart sajtóértekezletet. Milli a pert a bíróság előtt politikai eljárásnak minősítette. A meghallgatáson nyugati diplomaták és civil szervezetek képviselői is megjelentek.

Az Európai Unió korábban már aggodalmát hangoztatta az ügy miatt, nemzetközi emberi jogi szervezetek pedig arra figyelmeztettek, hogy a szoros ellenőrzés alatt lévő egykori szovjet tagköztársaságban újabban az internetes médiával is igen szigorúan bánnak.

Az azeri ellenzék és jogvédő szervezetek szerint Aliyev elnök egyre kevésbé tűri meg országában a hivatalos állásponttól eltérő hangokat. A Nyugatnak pedig azt vetik a szemére, hogy nem bírál, attól tartva, hogy elveszíti a hozzáférést a Kaszpi-tengeri azeri olajlelőhelyekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Camouflage #3

    Ezt most te tenyleg igy is gondolod, vagy csak viccelodni probalsz?

  • bermuda3 #2
    de ez akkoris egy olyan hír amire azt mondom h "úristen mi lesz velünk most, lecsuknak két hülyét a világ másik oldalán és? :D:D:D"
  • Lost Lont #1
    Most azért nem mondja senki sem, hogy kicsit furcsa, hogy még ma is vannak olyan helyek, ahol ilyesmiért ítélnek el valakit, mert mindenki fél attól, hogy őt is lecsukják. :)
    Amúgy tényleg vigyázni kell, hogy ki, hol, mit mond, mert figyelik azt az emberek, az ország, a főnököd, a barátaid, barátnőid, stb.