MTI

Nem kötelező telepíteni az internetes szűrőt Kínában

Meghátráltak a kínai hatóságok: mégsem lesz általánosan kötelező a Zöld Gát (Green Dam) néven ismert internetes szűrő számítógépekre telepítése; a döntést maga az ipari és technológiai miniszter jelentette be csütörtökön.

Li Ji-csung (Li Yizhong) szerint a magánfelhasználók döntésén múlik, hogy installálják-e a szoftvert vagy sem. A filter használata azonban a nyilvános helyeken, például az iskolákban vagy az internetkávézókban, nem vita tárgya, az összes közhasználatban lévő gépre telepítik majd a szűrőt. A Zöld Gát telepítéséről szóló tervek korábban nagy port vertek fel az ázsiai országban. "A telepítés célja a gyerekek védelme az erőszakos és pornográf internetes tartalmak blokkolásával" - mondta a miniszter. A magánfelhasználók is installálhatják a szoftvert, ha úgy akarják.

"Minden lépés, amely az ügy átpolitizálására vagy Kína internetkezelési rendszerének támadására irányul, felelőtlen és nincs összhangban a realitásokkal" - hangoztatta Li Ji-Csung. A szűrő kötelező telepítéséről szóló döntés június 30-ra tervezett életbe léptetését elhalasztották, Li szerint a minisztérium a telepítés előtt figyelembe veszi a közvélekedést, és ehhez igazítja terveit.

A Zöld Gát fejlesztését célzó munkák közben tovább folynak, a piac pedig nyitva áll más, hasonló programok előtt is - mondta a miniszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    De hát én úgy tudtam, hogy a kínai nagy tűzfal alapból nem engedi át a pornót...