Berta Sándor

Így nézhet majd ki a Firefox 4.0

A Mozilla Alapítvány nyilvánosságra hozta a Firefox 4.0 első fotóit, amelyekből kiderül, miként nézhet majd ki az új böngésző.

A szervezet célja nem csak a felhasználók tájékoztatása volt, hanem ezzel a lépéssel szeretne vitát indítani a Firefox jövőbeni kinézetéről és a felmerülő koncepciókról. A képeken számos ötlet látható, amelyek közül néhány bizonyára bekerül majd a végleges 4.0-s változatba is. A felvételeken egy új alaptéma látható Windows operációs rendszerre. Az összes javaslat a Firefox 3.7-hez kapcsolódó elképzeléseken alapul és megfigyelhető többek között egy könyvjelzők kezelésére használható widget. Ez válthatja fel a jelenlegi könyvjelzőmenüt. A fejlesztők ugyanakkor azt is lehetővé teszik, hogy akinek a régi megoldások jobban tetszenek, azok visszakapcsolhassák azokat.

Az ablakok megjelenítésére két módot dolgoztak ki. Az első a klasszikus, amikor a címsor alatt jelennek meg az ablakok. Emellett van egy a Chrome megoldásaira hasonlító verzió is, amelynél az ablakok a böngésző kezelőgombjai felett találhatók. Ezt a megoldást Tabs-on-Topnak nevezik és előnye a szakemberek szerint, hogy javítja a böngészési hatékonyságot, helytakarékos, csökkenti a vizuális bonyolultságot. Persze vannak hátrányai is, például a változtatások könnyen összezavarhatják a felhasználókat és horizontálisan némi hely veszendőbe mehet.


Egy másik ötlet a kombinált Stop-, Reload- és Go-gombokra vonatkozik. A címsor melletti kezelőfelület mindig a beállított funkciója szerint változna meg. Így lenne a zöld Go-nyílból, semleges vagy kék színű Reload-gomb és piros Stop-kereszt. A legtöbb javaslat egyezik vagy nagyban hasonlít az alig egy hete bemutatott Firefox 3.7-es megoldásokkal. Így erősítenék a Windows Glass-effektet, jobban átlátszóbbá tennék többek között az eszköztárat és az éppen nem használt oldalak ablakait. De a kezelőgombok is félig átlátszóvá tehetők lennének. Sőt, egy 3D-s effekt segítségével úgy tűnhetne, mintha lebegnének.

Az mindenesetre leszögezhető, hogy a Firefox 4.0 a kezelőfelületét tekintve mindenképpen hasonlít majd a Google Chrome böngészőre. Hogy ez mennyire tudatos vagy sem, illetve, hogy a végső Firefox 4.0 is így néz-e majd ki, az még kérdéses.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #65
    "..ha 1-enként nekiállok törölgetni a filejait kézzel, mert hát nemszólt, és honnéttudjam hogy nemszabad, akkor is mikor elindítom illene szólni, hogy ecsém beletúrtál a rendszerbe ezért felejtsd el a működést...ezek és ezek a fileok hiányoznak." - Nem kéne elfelejteni, hogy már a Windows XP is tudta ezt; telepítés után alapértelmezésben nem jeleníti meg sem a Windows sem a Program Files mappát. Oda van írva nagy betűkkel, hogy a mappa tartalmának módosítása a rendszer helytelen működését eredményezheti. No, de kit érdekel? Megnyitjuk, aztán törölgetünk belőle ezt-azt, meg belepiszkálunk a regeditbe, letiltunk egy csomó háttérben futó folyamatot, oszt a végén szidjuk az ikszpét, hogy mekkora egy szar, mert félévente újra kell rakni.

    Nekem van olyan ismerősöm, hogy 3 éve raktam fel neki egy XP-t, meg a programokat, ami a munkájához kellett, és egyszer sem omlott össze a rendszere, azóta is megy minden pikk-pakk. Persze kiokosítottam, hogy havonta futtassa le a lemezkarbantartót meg a töredezettség-mentesítőt.

    Szóval nincs azzal semmi gond, ha nem nyúlkál olyanhoz az ember, amihez nem ért. Meg az idiótaság, hogy terjed mindenfelé, hogy ki köll kapcsolni az automatikus frissítéseket, mert az csak foglalja a helyet a merevlemezen. Holott biztonsági réseket foltoz be, hogy kevésbé legyen sebezhető a hálózatra kötött gép. Persze, aki nem csatlakozik az internetre, annak fölösleges, ahogy a víruskereső is, csak nem kéne a két szitut összekeverni.

    Szóval igenis vannak biztonsági védelmek, csak hát ugye Murphy szerint "Nem lehet semmit bebiztosítani kétbalkezesek ellen, mert a kétbalkezesek rendkívül találékonyak."
  • valentine2 #64
    Amíg meg ne jelenik, addig is érdemes a meglévőt tuningolni a különféle kiterjesztésekkel!

    Szélessáv
  • torcipepe #63
    tudom pontosan, hogy a többi is olyankor keres. de az FF-nek valahogy több időbe telik.

    #54 about:config, én is ismerem, bár nem a legjobb kulcsszavakkal kerestem, így pár órába beletelt, míg megtaláltam. az Ask.com "kérdés nélkül beeszem magam mindenhová" kereső miatt azonban egyre sűrűbben kell használnom.
  • Epikurosz #62
    ja, bocs, müxik az előre megírt válasz beszúrása, csakk el kell oöcsölni vele egy kicsit, mert elsőre a Mentésre ugraik. Amúgy ez furcsa, mert ugye a Gmail is gúglis, és a saját böngészőjével miért nem müxik együtt?
  • Epikurosz #61
    Na, hogy mondjak valami rosszat a Googli Chrome-ról:
    A Gmail Labs cuccok nem működnek benne, pld. "Előre megírt válaszok/aláírások" beszúrása.
    A mellékletek csatolásakor sem bukkan fel azonnal a kis mező, de a gombra kattintva ki lehet választani a fájlt.
    A Gmail Labsos cuccok aszem Java alapúak, vagy nem.
  • KasztnerTokman #60
    "és elárulok egy titkot is, a FF indításkor keres frissítéseket, azért tölt ilyen lassan. a kiegészítők számának növelése ezt mégjobban növeli."

    Miért szerinted a többi böngésző mit csinál induláskor?
    Firefox a legbénább böngésző nemértem miért használják ennyien.
    Lassú is meg instabil is "jaj a juzer a béna" hát képzeld el nem, legalábbis nálam minden program stabil és gyors csak FF nem.
  • 05lampard #59
    A Windows Live MEssengernél is megszoktuk, hogy nincs alapértelmezett eszköztár, csak kattintásra. Jó az úgy.
  • Epikurosz #58
    van arra tipped, hogy miért nem tudom bezárni az ablakot a jobb felső sarok X-ével? Mert nálam csak a File-Exit működik.
  • Epikurosz #57
    ja, hogy még feljebb.
    hosszú, uncsi, áttekinthetetlen.
  • Epikurosz #56
    about:config