Berta Sándor

A szegények és a diákok hódítják meg az internetet

Németországban egyre inkább csökken a különböző társadalmi csoportok közötti digitális szakadék. Különösen a keveset keresők és a tanulók körében népszerű internet.

A most bemutatott (N)Onliner Atlas 2009 legfontosabb megállapítása, hogy a szélessávú internethozzáférés megszerzése - az akciók ellenére - még mindig komoly pénzösszegbe kerül. Emellett az is fontos szempont, hogy ki hol lakik, a vidéken élők ugyanis eleve hátrányos helyzetből indulnak. Németországban az emberek 69,1 százalékának van internetelérése. Tavaly ugyanez az érték még 65,1 százalék volt. Az internetelérések kétharmada már nagy sávszélességű, ezek között is 61,5 százalékkal a DSL-kapcsolatok a meghatározók. Kábeltelevíziós internet-csomagja csak az emberek 4,7 százalékának van.

Jelenleg Brémában a legmagasabb az internetezők aránya. A lakók 74,2 százalékának van internetelérése. A második helyen 73,3 százalékos adatával a tavaly az első helyet megszerző Berlin található. A legkevesebben Szász-Anhaltban szörfölnek a világhálón, a lakosság csupán 60 százaléka büszkélkedhet internethozzáféréssel. Az internetezők felének csak általános iskolai végzettsége van és nőtt az 1000 euró vagy kevesebb havi jövedelemmel rendelkezők száma is. Jelenleg már az ilyen háztartások 47 százalékában van internetelérés. A 3000 eurós havi jövedelmű családoknál ez a szám közel 90 százalék.


Az internetet nem használó németek jóval többen vannak a volt keleti tartományokban, az egyesülés után 20 évvel is egyértelműek az NDK határai

"Az elmúlt egy esztendőben ugyanolyan gyorsan változtak a felhasználók szokásai, ahogy az elérhető szolgáltatások és ajánlatok száma is módosult. Elmondható azonban, hogy az embereknek egyre nagyobb sávszélességre van szükségük, emiatt folyamatosan nő a kereslet és a konkurenciaharc. A növekedési dinamika viszont töretlen" - hangsúlyozta Robert Wieland, a D21 Kezdeményezés nevű szervezet elnökségi tagja és a TNS Infratest cég ügyvezető igazgatója.

Az egyik legfontosabb különbség a tavalyi eredményekhez képest, hogy fokozatosan összezáródik a keleti és a nyugati tartományok közötti digitális szakadék. Most már egyaránt vannak az átlagosnál rosszabb mutatókkal rendelkező keleti és nyugati tartományok. "Ezen az eredményen még lehet javítani, nem szabad itt megállnunk" - reagált az adatokra Bernd Pfaffenbach, a német gazdasági minisztérium államtitkára.

A politikus véleményét támasztja alá, hogy a lakosság 26,6 százalékának még mindig nincs internetelőfizetése és csupán 4,4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a közeljövőben tervez egy ilyen beruházást. Érdekesség, hogy az érettségizettek és a felsőfokú végzettségűeknél a rendszeresen online lévők aránya 96, míg az iskolásoknál ugyanez az érték 97 százalék. A német férfiak 76,1, a nők 62,4, a 14 és 29 év közöttiek 94,5, a 30 és 49 év közöttiek 85, míg az 50 évnél idősebbek 44,9 százaléka szörföl rendszeresen a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flexike #3
    Felháborító hogy most már ide is mindenkit beengednek. :D
  • shabba #2
    Ez nem igazán ország specifikus. Minden országra igaz hogy vidéken rosszabb az internet ellátottság, minőség mint a nagyvárosokban és az is hogy a jövedelmekkel arányos az internetre előfizetési hajlandóság.
  • mikloss #1
    Németország, ki gondolta volna?! pedig az ember azt hinné, hogy ott kolbászból van a kerítés. :D