Berta Sándor

Rádiós internetszolgáltatást tesztelnek Baden-Württembergben

A tervek szerint 2010 májusáig 100 háztartásban tesztelik a 7 Mbits-os maximális letöltési sebességet biztosító rádiós internetrendszert. Vidéken versenyképes alternatívája lehet a DSL szolgáltatásnak.

A Baden-württembergi Tartományi Kommunikációs Hivatal (LFK) és a Vodafone elindította az első rádiós internetszolgáltatás tesztelését. Peter Hauk, a tartomány agrár- és vidékfejlesztési minisztere fontos impulzust jelentő beruházásnak nevezte a programot. A áprilisban ismertetett tervek szerint 2010 májusáig 100 bopfingeni és unterschneidheimi háztartásban tesztelhetik a lakók a 7 Mbits-os maximális letöltési sebességet biztosító rádiós internetrendszert. A hivatal és a Vodafone munkatársai a következő egy évben arra lesznek kíváncsiak, hogy az új módon hasznosított rádiós hálózatnak mekkora távolságra használható hatékonyan, illetve, hogy mennyire védett a különböző zavaróhatások, például más adók ellen.

"A gyors internetelérés ma már részét képezi az alapvető szintű ellátásnak. Napjainkban azonban vidéken sok helyen még mindig legfeljebb ISDN-hozzáférések találhatók. Az új technika éppen ezért kínál arra perspektívát, hogy kijöjjünk ebből a technológiai zsákutcából" - nyilatkozta Gunter Bühler, Bopfingen polgármestere. Peter Hauk hozzátette, hogy a szélessávú internet "éltető ere" lehet a vidéki régióknak. Pont ezért támogatja a tartományi kormány a programot. "Azokon a területeken, ahová Bopfingen is tartozik a digitalizáció miatt felszabaduló televíziós frekvenciák egy fontos lehetőséget jelenthetnek arra, hogy a helyi állampolgárok is csatlakozhassanak a világhálóhoz" - mondta a miniszter.


Szörfölő Vodafone és LFK alkalmazottak a bemutatón

Thomas Langheinrich, az LFK elnöke rámutatott, hogy a hivatal a településekkel és a tartományi kormánnyal évek óta azért dolgozott, hogy javíthassanak Baden-Württemberg szélessávú internetellátottságán. A szakember szerint a rádiós internetszolgáltatások egyértelműen javíthatnak a vidéken élők életkörülményein.

Christoph Lampe, a Vodafone regionális vezetője leszögezte, hogy ez a projekt csak az első lépcsőt jelenti a stratégiájuk megvalósításában, amelynek célja, hogy 2010-re minden vidéki régiót ellássanak nagy sávszélességű internetelérésekkel. Ez a program bebizonyíthatja, hogy a felszabaduló rádiós, illetve televíziós frekvenciákon igenis létrehozható egy megbízhatóan működő szélessávú rendszer és hogy ezek a megoldások vidéken valódi versenyképes alternatívát jelenthetnek a DSL- és más hálózatokhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szlovákiai hun #1
    Legalább végre beindulna az igazi verseny, a nagyok nem ülnének a babérjaikon: értsd nem csak városokban terjeszkednének......