MTI

Tizennyolcezer iráni töltötte le a cenzúraellenes szoftvert

Az elmúlt tíz napban 18 ezer iráni töltötte le egy kanadai cég szoftverét, amelynek segítségével meg tudják kerülni az iráni kormány internetes cenzúráját - közölte a program fejlesztője, Rafal Rohonzinski.

Az internetes szabadság iránti vágy Iránban, Kínában, Burmában és más diktatórikus helyeken is ahhoz vezetett, hogy egyre több olyan technológia terjed el, amelyek arra szolgálnak, hogy megkerüljék a hírportálok és közösségi online honlapok cenzúrák gátját. Rohonzinski szerint ez azt jelzi, hogy mennyire jelentős az emberek információ iránti éhsége, amikor próbálják megfosztani őket a hírektől.

Az irániakat feldühítette a közelmúltban megtartott elnökválasztás végeredménye, amelynek nyomán a keményvonalas Mahmud Ahmadinezsád továbbra is államfő maradt, és ennek olyan közösségi honlapokon adtak hangot, mint a Facebook, a Flickr, vagy a Twitter, illetve ezeken keresztül szervezkedtek és kommunikáltak is egymással. Emellett pedig a helyiek a választást követő tüntetésekről és összecsapásokról is feltöltöttek videókat a Youtube-ra és a hozzá hasonló portálokra.

Ugyanakkor Teherán egyre jobban igyekezte meggátolni a hírportálokhoz és szociális közösségi hálózatokhoz való kapcsolódást. A kanadaiak által kifejlesztett Psiphon ezt a cenzúrát képes megkerülni oly módon, hogy több ezer "lyukat" üt a számítógépek tűzfalába, új utakat nyitva a leblokkolt tartalom felé. Például ha egy felhasználó egy leblokkolt BBC honlapot akar megtekinteni, akkor a Psiphon egy új proxyt keres az oldal számára. Ha a cenzorok lezárják ezt az új lapot is, akkor a szoftver azon nyomban még egy újabb proxyt biztosít, egészen addig, amíg a cenzúra le nem száll a kérdéses honlapról.

Rohonzinski, aki terméküket "emberi jogi szoftvernek" nevezte el, nemrég segített lerántani a leplet egy olyan kínai központú internetes kémhálózatról, amely az amerikai kormány és magánfelhasználók számítógépeibe is beférkőzött. A GhostNet közel 1300 számítógépet fertőzött meg 103 országban, magas szintű politikai és gazdasági információkhoz hozzáférkőzve. A számítógépes szakember azért érezte szükségesnek, hogy a Psiphon létrejöjjön, mert az önkényuralmi államokban egyre keményebben próbálják visszaszorítani az internetet, mint szabad médiumot. A szoftver bevetése után Teherán panaszt tett a kanadai kormánynál, amiért az "segíti az iráni felkelést" a Psiphon segítségével.

Rohozinski visszautasította a feltevést, hogy bármilyen kormány támogatta volna, de az kétségtelen, hogy az ügyfelei között a BBC és a Voice of America kormányzótanácsa is szerepeltek. Korábban az amerikai szenátorok azt is megígérték, hogy lehetőségeikhez mérten segítnek az iráni ellenzéknek feloldani az iráni híroldalak és a szociális internetes portálok cenzúráját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vantulok #2
    Nem rossz a Psiphon, de azért erre a célra mégiscsak a jó öreg TOR a legjobb megoldás :

    https://torproject.org
  • gomyron #1
    Nagyon helyes. Remelem a kinaiak is elkezdik hasznalni mielott az o allami szoftveruket tenyleg rakenyszeritik midenkire.
    aztan mi elkezhetunk ismerkedni vele a vilag ezen reszen