MTI

Kazahsztánban korlátozzák az internetezést

Kazahsztánban az internetezést korlátozó törvényt hagyott jóvá szerdán a parlament.

A hatályba lépése után a jogszabály lehetővé teszi, hogy a bíróságok megakadályozzák a hozzáférést egyes honlapokhoz, beleértve külföldieket is, és azonos szabályozás alá veszi a sajtóval a bloggolást és a chatoldalakat. A kormány azzal indokolja a korlátozásokat, hogy velük elejét veszik a gyermekpornográfia és a szélsőséges eszmék terjesztésének, és megvédik a nép jogait.

A sajtószabadság védelmezői szerint viszont a már érvényes jogszabályok is lehetővé teszik ezt, az újabb korlátozás pedig utat nyit az önkényes leszámolásra a hivatalostól eltérő vélemények terjesztőivel. Számos népszerű internetes oldal máris elérhetetlen a kazah olvasók számára. 2007-ben el is ítéltek egy bloggert Nurszultan Nazarbajev elnök megsértése címén.

Kazahsztán 2010-ben szeretné átvenni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet soros elnökségét, ezért demokratikus reformok sorát vállalta bevezetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ronny #5
    nézd meg a térképet
  • gopher #4
    "...és megvédik a nép jogait."
    Ühüm.
  • bvalek2 #3
    Németország pontosan ezt teszi, pontosan ilyen ürüggyel. Mégis mi a különbség?
  • szcsongor #2
    kurucinfo=szelsojobb kormany=bal, csak hogy pontositsunk, Sanyixkam te meg inkabb olvasd a kurucinfodat, biztos rendkivul igenyes, szinvonalas es legfokepp elfogulatlan hirportal :)

    Ja es egyebkent Kazahsztan miota europai orszag, hogy az EBESZ elnoke lehet? Vagy ennek a szervezetnek nem csak europai orszagok lehetnek a tagjai?
  • Sanyix #1
    itt is próbálták ezt (kuruc info vs szélsőbal(fasz) kormány).