MTI

GSM-antenna ellen tiltakoznak Balatonbogláron

Száznál többen tiltakoztak aláírásukkal egy mobiltelefon-átjátszó antenna ellen, amely áprilisban került Balatonboglár sűrűn lakott részén egy családi ház tetejére, írta kedden a Somogyi Hírlap.

A lakók az önkormányzat segítségét kérik, az egészségüket féltik a káros sugárzás miatt. Kovács Miklós, Balatonboglár polgármestere a lap megkeresésére azt mondta: tiszteletben tartja a lakosság kezdeményezéseit, de ez nem önkormányzati ügy. Magánterületen a jogszabályoknak megfelelően végzett tevékenységbe nincs beleszólása az önkormányzatnak.

Madarász Krisztina, a hivatal vezető tanácsosa közölte: fotók igazolják, hogy nem kellett megerősíteni a tetőszerkezetet, de ha arra szükség lett volna, akkor is megadták volna az engedélyt, mert nem tehettek volna mást. Szerinte a lakók ezzel az üggyel "a bíróságon sem fognak tudni mit kezdeni."

Az érintettek másképp látják a helyzetet, várható, hogy fellebbezéssel élnek. Vágó Péter ügyvéd, környezetvédelmi és Európa-jogi szakjogász szerint a bíróság több esetben kimondta az ok-okozati összefüggést az ingatlanok értékcsökkenése és a sugárzó létesítmények között. A napilap úgy tudja: a boglári képviselő-testület csütörtöki ülésén napirenden lesz a lakók panasza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisjuzer #14
    Ejnye a Hűlyessség,tudatlanság magasiskolája ma ez Magyarország.
  • Piel #13
    1. Az önkormányzat meghatározhatja, hogy a telkek tulajdonosai milyen magas építményeket emelhetnek a telkükön.
    2. Műszaki létesítmények engedélykötelesek, továbbá a környező tulajdonosokat értesíteni kell, mert fellebbezéssel élhetnek az engedély ellen, amennyiben bizonyíthatóan hátrányt okoz az építmény számukra. (Ezért zárt be jónéhány DISCO és szórakozóhely)
    Ez azt jelenti, hogy nem építhetek toronyházat a telkemen, így eltakarva a napot a szomszédom napsütötte udvarától. De a közelmúltban ebből az okból kifolyólag torpedóztak meg egy szélturbinát is (nem a napot takarta el, hanem zajos volt).
  • Garfield #12
    NIMBY
  • gz8 #11
    A hálózatra feljelentkezést én inkább 1-2 órás intervallumra tenném...
  • KTTech #10
    Ja, és a 10m jó lesz 100m-nek is (vagy több)...
  • szombi #9
    Kapcsolj már át write-only módból valami hasznosba!
    Persze meg majd jön a mobilmaffia, nem? Meg a barom összeesküvéselméletes sz*rok.
  • KTTech #8
    Azért nem is nagy teljesítménnyel ad... irányított antennánként kb. 60W szokott lenni (csúcsban, sűrűbben lakott helyeken ennél jóval kisebb teljesítményen sugároznak pont azért, hogy kis méretű cellák legyenek). A mobilok meg 2W-al tudnak adni (GSM hálózaton, PCS vagy magasabb szintűn 1W-al). Régebben az NMT hálózaton nem volt ritka a 15W-os készülék sem... ehhez képest mi is a sok?

    A bekapcsolt telefon meg pár percenként azért feljelentkezik a hálózatra, és minél távolabb van a legközelebbi torony, annál nagyobb teljesítménnyel teszi - közvetlen közelről (mert azért a telefont az emberek maguknál tartják, sőt még jól le is árnyékolják, hogy minél nagyobb teljesítménnyel kommunikáljon). Ha meg valakinek van telefonja, az néha telefonál is vele, és teszi ezt közvetlen közelről, koncentráltan.
  • aaaaa #7
    A Te saját telefonodat eldöntheted mikor használod, ha félted az egészséged.
    De egy adótorony 10 méterre tőled éjjel nappal ad, és nem is kis teljesítménnyel.
    Sajnálom hogy itt bárki is elhiszi a "független" kutatásokat a GSM adótornyok teljesen ártalmatlan sugárzásairól. Gondoljátok, ha valaki kimutatná és publikálni merne bármilyen bizonyítékot arról, hogy ez valóban mennyire káros, nem hallgattatnák el azonnal és örökre a mobil kommunikációban érdekelt befektetők, és szolgáltatók ?
    A jogszabályokat és határértékeket pedig úgy fogják megalkotni, hogy ha néhány ember meg is hal pár évtized múlva, az senkit sem fog érdekelni. Többszáz dolog miatt évtizedes harc kellett, hogy betiltsák, vagy csökkentsék alkalmazási területüket, pedig mindig is tudták, hogy súlyosan egészségkárosító hatásúak, Pl. azbeszt, ólom, higany, oldószerek, ólmozott benzin stb.
  • Rexhawk #6
    mért eddig nem volt ott GSM hálózat? :S
    egyáltalán még építenek 2g-s hálózatokat?
  • KTTech #5
    Egyébként szerintem az van a háttérben, hogy nem ők kapták a szolgáltatótól a pénzt (hanem akikhez épült a torony), és így akarnak pár millát beszedni ők is.