MTI

Városnéző portál helybeli tippekkel

Egy holland házaspár - Sanne és Bart van Poll - új ötlettel kíván eredetiséget adni az európai városok felfedezésének.

A külföldi látogató számára nem nehéz megutálni Londont. Amint leszáll az Eurostar vonatról, valamelyik utazási iroda máris a Picadilly Circus forgatagába, a hátizsákos spanyol turisták közé löki. És mit szólhat az ember Berlinhez, ahol a végtelen sugárutak mintha mind az Alexanderplatzra vezetnének? Vagy a lisszaboni villamoshoz, amelyen a várost néző turista számára az a legnagyobb siker, ha talpon tud maradni a dülöngélő-rángatódzó járművön? Egy holland házaspár - Sanne és Bart van Poll - új ötlettel kíván eredetiséget adni az európai városok felfedezésének: a helyieket kérdezték meg, hová érdemes elmenni, és az így szerzett információk alapján angol nyelvű városnéző honlapot hoztak létre Spottedbylocals.com néven. Húsz európai város, köztük Budapest megtekintéséhez kaphatnak ötleteket azok, akik rákattintanak a portálra. Az érdekes vagy izgalmas helyeket ajánlókat a honlap holland létrehozói a helyszínen, személyes beszélgetés alapján választják ki, röviden ők maguk is bemutatkoznak a szájton.


"2007-ben Brüsszelben jártunk - mesélte Bart -, és ekkor támadt az ötletünk. Előzőleg már kétszer voltunk a belga fővárosban, és mindkétszer csalódtunk az idegenvezetőben. Ezért kerestük a helyiek tanácsait." Lisszabonban a portál többek között a villamossági múzeum megtekintését ajánlja: ebben a hajdani nagyszerű gyárban most kiállítást rendeztek be az energiáról. Ugyancsak az ajánlatok között szerepel a Parque de Necessidades, "amelyet még a lisszaboniak sem nagyon ismernek."

Londonban hat közreműködő az Oxford Street helyett inkább a Lords Cricket Ground felkeresését javasolja. "Ha még olyan szerencsések is, hogy éppen a válogatott mérkőzik, a zsúfolásig telt stadionban 30 ezer lelkes angolt láthatnak a sápadt londoni napsugárban" - olvasható a portálon, amely egy ljubljanai könyvesboltra is felhívja a figyelmet, Hamburg kikötőjében az egyik irodaépület tetejéről nyíló kilátást ajánlja, Genfben pedig egy underground mulatóhelyre invitálja az érdeklődőket.

A helyiek szolgáltatta kalauz minden városban tevékenységi körök szerint csoportosítja a látnivalókat: vendéglők, kulturális érdekességek, mozik, zene, stb. Néha el sem kell utazni, a honlap felkeresői közül sokan saját városukban is érdekes dolgokra bukkanhatnak. Párizsban például egy kitűnő kínai vendéglőre a rue Saint Jacques-on vagy egy borotvára specializált üzletre a rue des Martyrs egyik szegletén. A párizsi internetes útikönyvben az az érdekeség, hogy egy kivétellel csupa ott élő külföldi ötletei sorjáznak benne. Az "igazi" párizsiak ugyanis nem nagyon osztják meg titkaikat.

A budapesti szekcióban Kálmán, Maja és Róza ajánl összesen 53, ízlésük szerinti látnivalót - többek között a füvészkertet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!